Občané proti větším I. zónám na Šumavě

Občané proti větším I. zónám na Šumavě

 

Petice, která se staví proti rozšíření prvních bezzásahových zón v Národním parku Šumava a požaduje jejich vyhlášení zákonem do 20 procent území, byla odevzdána do Senátu.

Ve středu 18. června 2014 byla předána II. část archů s 3 327 podpisy. Celkově je pod peticí 14 252 podpisů. Archy převzal Jaromír Jermář, předseda Výboru pro vzdělání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, za přítomnosti senátora Jana Veleby. Petenti byli zastoupeni Petrem Martanem, poradcem v lesnictví; Naděždou Kavalírovou, předsedkyní Konfederace politických vězňů ČR; Josefem Kalbáčem, bývalým senátorem.

 

martan

Iniciátor akce P. Martan nasbíral přes tři tisíce podpisů mezi občany Vimperska a Strakonicka. Lidé zde žijící si uvědomují, že v případě uschnutí lesů v jihočeské části NP Šumava budou ohroženy jejich životně důležité zdroje vody. Jen zelené a vzrostlé lesy mají plnou schopnost akumulovat spodní a povrchové vody. Pokud uschnou lesy v pramenných oblastech řek Vltavy, Volyňky a jejich přítoků – bude to mít vliv na pokles hladin spodních vod a lze očekávat nedostatek užitkové vody v rozsáhlém území.

Takovou budoucnost lze očekávat kolem řeky Volyňky, tj. od Vimperku až po Strakonice.

Takovou budoucnost lze očekávat kolem řeky Blanice, tj. od Husince, přes Bavorov, Vodňany, Protivín až do Písku. Extrémní pokles hladiny spodních vod (na 1/3 dlouhodobého normálu) existoval ještě před měsícem. V jeho důsledku došlo v některých obcích k omezenému zásobovování občanů užitkovou vodou.

 

Petenti chtějí upozornit, že zachování zelených lesů v území jihočeské části Šumavy je důležité také proto, aby se tam akumulovala voda v období sněhu a dešťů a pozvolna se uvolňovala do řeky Volyňky a Blanice tak, aby nezpůsobovala povodňové škody a zatopení měst Strakonice, Husinec, Bavorov, Vodňany a Písek.

 

 

 

 

Petr Martan v Senátu při projednávání první části petice v květnu 2013.

 

Za petiční výbor

Petr Martan

martanckyne@seznam.cz

tel. 732 373 448