straka

Povolební jednání ve Vimperku

Nemohu se ubránit dojmu, že za vylučováním představitelů ANO mimo radu města stojí obava z myšlenek a názorů, které již několik let ve Vimperku veřejně šířím a které do různé míry sdíleli a sdílejí i ostatní kandidáti na soupisce ANO /jinak bychom se tam neocitli vedle sebe/ včetně dvou zvolených zastupitelů. Jasně říkám – do určité míry dané jejich zkušenostmi, znalostmi a nezpochybnitelnou schopností jejich samostatného uvažování.

 

Velice podstatné, a pro některé osoby nebezpečné je, že mé názory jsou přijímány i lidmi z jiných stran. I když jsem dlouhodobě pomlouván   /že se jedná o pomluvy je zřejmé i z toho, že si mě nikdo neodvážil zažalovat za to, co uvádím, a diskuse je od podstaty věcí účelově sváděna k nepodloženým dohadům, co tím sleduji/   tak jsem i na 15 místě kandidátky dostal 229  hlasů a dostal se mezi kandidáty ANO v počtu hlasů na 6 místo. Obdobný postup se z kandidátů na 15 a dalších místech povedl pouze panu Kotálovi – vedoucímu odboru MěÚ, který z 16 postoupil na 5 místo u SNK – ED, pan Formánek z VPM postoupil z 15 na 8 místo, ostatní zůstali na 10 až 17 místě.   

 

Je jasné, že mne volili i členové a příznivci jiných stran, včetně kandidátů do zastupitelstva, a že naprostá většina hlasů byla určena mně osobně.

 

Nebezpečnost mých názorů pro některé osoby byla i příčinou mého přeřazení z původního 5 místa na kandidátce na 15 na jednání ANO v Praze 31.8.2014, a to proti vůli drtivé většiny lidí na kandidátce ANO ve Vimperku.  Čechy jsou malé, lidé se různě potkávají a znají, a tak víme, že za tím byly dlouhé jihočeské ruce, z hlavy těch rukou známe tvář, mozek tušíme. Přeřazením jsem přišel o podporu určenou ANO jako straně a tím o cca 200 hlasů a ANO jako takové o cca 900 a více hlasů a tedy o minimálně ještě jednoho zastupitele.

 

To nejsou odhady cucané z prstu, ale spočitatelné důsledky, u hlasů pro ANO včetně důsledků následně přijaté volební hlasovací strategie. Neříkám to proto, že bych se chtěl přeceňovat, ale jen abych ukázal, jak daleko se zašlo a stále zachází, aby mé názory a myšlenky neohrožovaly stávající vlivové struktury ve Vimperku.

 

Výsledky voleb umožňují úplné odříznutí nového vedení od starých poměrů v užší koalici nebo jejich omezení v širší koalici, ale vždy bez ODS v radě.  Chce to ale odvahu překročit svůj dosavadní stín. Zatím to nevypadá, že by především paní Martanová tu odvahu našla. Je si však zřejmě vědoma názorů některých i koaličních zastupitelů a zranitelnosti a nejistoty jak jejího postavení tak jí prosazované koalice. Zřejmě i proto na úterý nechala svolat neformální setkání zastupitelů tak zvané „pracovní“ zastupitelstvo. Uvidíme, co z něho vzejde.

 

Milan Straka