Historické okénko: proměny v čase

Vimperk v proměnách času (9)

 

V devátém díle se vrátíme, ne o desítky, ale o stovky let, zpět do 19 století.

 

19. století přineslo do života obyvatelstva Vimperka závažné změny. Objevily se první pokusy o zřízení průmyslových podníků. Sklář Josef Meyr z panství Nové Hrady podal správě vimperského panství návrh na postavení sklárny ve Vimperku. Chtěl tímto způsobem výhodně využít zásob vhodného dříví na vimperském panství. Meyr mohl také využít přebytek pracovních sil, které se ve Vimperku objevily. Již v květnu 1813 proběhlo první jednání o stavbě sklárny ve Vimperku. Vrchnost a továrník Meyr se dohodli na základních podmínkách, za nichž mělo k výstavbě továrny dojít. Pro příští sklárny bylo zvoleno místo v tzv. Dolní zahradě, dále několik luk a polí, pastviny pro dobytek a část louky zvané Rybařská na pravém břehu toku Volyňky. Správa panství přislíbila ponechat skláři na dobu 30 let počínaje od 1.ledna 1815 potřebné stavební pozemky pro továrnu. Vrchnost slíbila dodat bezplatné dříví, vápno a cihly za výrobní cenu. Vyhradila si, že budovy musí být postaveny z kamene a cihel a že Meyr předloží plán majiteli panství ke schválení. Za užívání pozemků a dalších východ měl Meyr platit ročně 300 zl. (John J., Viener V. – Vimperk město pod Boubínem, 1979) 

 

Na obrázku vám přinášíme pohled na obytný dům, který nechal postavit Meyr pro své zaměstnance sklárny. Proměna místa i okolí je  velmi výrazná.  Autorovi se ale podařilo zdůraznit věrnost dobového odrazu místa i “detailem” – projíždějícím vlakem…

 

Dlouhý dům čp.133

 

Dlouhý dům čp.133

 

-zf-

——————————————————————————————————————————————————————————-

logo šumava

 VŠECHNY PŘEDCHOZÍ DÍLY SERIÁLU NAJDETE V RUBRICE “HISTORIE OBCE” nebo  >>>ZDE<<<

*******************************************************************************************************************

Pojďte si společně s námi v našem historickém okénku připomínat, jak se v průběhu doby mění tvář Vimperku – porovnejte sami, jestli prošla tím správným  faceliftem, nebo jestli stárne přirozeně a elegantně, případně co zmizelo v propadlišti dějin. Jakou nám dnes ukazuje tvář ve srovnání s minulostí? Mladší, hezčí, zralejší, vrásčitou?  Každé pondělí v podvečer se můžete těšit na nové “zrcadlo” Zdeňka Formánka.