Historické okénko: proměny v čase

Vimperk v proměnách času (11)

 

V jedenáctém díle zabrouzdáme na vimperský zámek.

Renesanční zámek původně ze druhé poloviny 13. století je předmětem zájmu vlastně po celou dobu, po kterou stojí. Generace a generace, které postupně v podzámčí přibývaly s rostoucím městem, měly představu o jeho využití, úpravbách, přestavbách, účelu. Jako památka byl (snad až na výjimky ‘moderní doby’ která v něm zanechala někdy bohužel jen těžko smazatelné stopy) ctěn, v současné době je o něj právě z tohoto důvodu usilováno.  Na fotografiích je vidět, že se jeho tvář, příliš nezměnila. Je to dobře, nebo špatně? Záleží na tom, jak se na zámek ve Vimperku díváte… Dnes zde sídlí vimperské muzeum se zajímavými expozicemi, některé z prostor jsou velmi citlivě upraveny, jiné na obnovu  bývalé krásy a vznešenosti stále čekají.

 

zamecka brana stara

 

 

 

zamecka brana nova

 

Vimperský zámek je nejen cennou kulturní památkou, je také místem pro setkávání a pořádání mnoha  zajímavých akcí  různých žánrů.  Příležitostí i důvodů proč vimperský zámek navštívit a prohlédnout si ho, je dost.  Určitě i v letošní letní sezóně.

 

– zf-

 

logo šumava

 VŠECHNY PŘEDCHOZÍ DÍLY SERIÁLU NAJDETE V RUBRICE “HISTORIE OBCE” nebo  >>>ZDE<<<

*******************************************************************************************************************

Pojďte si společně s námi v našem historickém okénku připomínat, jak se v průběhu doby mění tvář Vimperku – porovnejte sami, jestli prošla tím správným  faceliftem, nebo jestli stárne přirozeně a elegantně, případně co zmizelo v propadlišti dějin. Jakou nám dnes ukazuje tvář ve srovnání s minulostí? Mladší, hezčí, zralejší, vrásčitou?  Každé pondělí v podvečer se můžete těšit na nové “zrcadlo” Zdeňka Formánka.