Historické okénko: proměny v čase

Vimperk v proměnách času (17)

 …náměstí stokrát jinak. Ono by se velmi pravděpodobně dalo napočítat  možností více (nebo méně), záleží na tom, jak se kdo umí a chce dívat.

Sedmnáctý díl  přináší pohled na horní část vimperského náměstí  s oběma kašnami.

 

Svéráznému svažitému náměstí dominuje z tohoto pohledu městská věž upravená do  dnešní podoby roku 1909, tehdy ale zanikly některé zajímavé nejstarší architektonické prvky. Historické jádro města je, včetně dochovaných hradeb, památkovou zónou. Na náměstí stojí v jeho podélné ose dvě kašny – datují se do 18. století. V horní stojí původní sv. Florián, socha z dolní kašny se ztratila a byla nahrazena  betonovou plastikou Panny Marie Immaculaty (2005). Původně tu byly kašny tři, spojené samostatným dřevěným potrubím.

 

náměstí 32

 

Náměstí 3

 

Také  u kašen, nebo na nich, v létě rádi odpočíváte a užíváte si výhled z “horní”, nebo pohled z “dolní”?  Kolem náměstí je spousta staveb, které určitě za pozornost (z architektonického i jiného) hlediska stojí. Česko má tu výsadu, že se může chlubit  úžasným kulturním dědictvím, které objevujeme na každém kroku. Tak proč ne třeba  na vimperském náměstí?

-zf-

 

 

 

logo šumava

 VŠECHNY PŘEDCHOZÍ DÍLY SERIÁLU NAJDETE V RUBRICE “HISTORIE OBCE” nebo  >>>ZDE<<<

*******************************************************************************************************************

Pojďte si společně s námi v našem historickém okénku připomínat, jak se v průběhu doby mění tvář Vimperku – porovnejte sami, jestli prošla tím správným  faceliftem, nebo jestli stárne přirozeně a elegantně, případně co zmizelo v propadlišti dějin. Jakou nám dnes ukazuje tvář ve srovnání s minulostí? Mladší, hezčí, zralejší, vrásčitou?  Každé pondělí v podvečer se můžete těšit na nové “zrcadlo” Zdeňka Formánka.