Historické okénko: proměny v čase

Vimperk v proměnách času (41)

 

Skláře a jejich “pamětníci”

 

Skláře – malá vesnice, část města Vimperk v okrese Prachatice. Nachází se asi 1,5 km na jih od Vimperka. Je zde evidováno 12 adres.  Trvale zde žije 8 obyvatel. Skláře leží v katastrálním území Skláře u Vimperka o rozloze 4,8 km2. To o Sklářích říká Wikipedie. Stručné, že? Tohle malebné místečko, nedaleko živého města, dnes čím dál více “objevované”, by si jistě zasloužilo  trochu rozšířenější popis, nás však zajímá dnes jedna jediná konkrétní část. A to ta, kde se nachází dnes už pamětní,  lípa s mohutným kmenem.

Tento strom najdete také v plánu péče města Vimperk  o významné stromy: “…na opačném konci návsi roste zajímavá senescentní (stárnoucí)  lípa s dutinou.

Kdyby  mohla vyprávět, kolik asi lidských příběhů, kolik proměn, zlých i dobrých časů, tahle lípa pamatuje? Jestlipak u ní sedávali v máji milenci, v létě si v jejím stínu hrály děti, nebo sousedky probíraly nejnovější drby? Pěkných “pár let” už na Skláře  svou majestátností  shlíží, a tak by ‘její kronika’ byla určitě více než zajímavá…

-zf-

 

Skláře

 

Skláře

 

 

 VŠECHNY PŘEDCHOZÍ DÍLY SERIÁLU NAJDETE V RUBRICE  “HISTORIE OBCE” nebo  >>>ZDE<<<

************************************************************************************************************************************************************************

Pojďte si společně s námi v našem historickém okénku připomínat, jak se v průběhu doby mění tvář Vimperku – porovnejte sami, jestli prošla tím správným  faceliftem, nebo jestli stárne přirozeně a elegantně, případně co zmizelo v propadlišti dějin. Jakou nám dnes ukazuje tvář ve srovnání s minulostí? Mladší, hezčí, zralejší, vrásčitou?  Každé pondělí v podvečer se můžete těšit na nové “zrcadlo” Zdeňka Formánka.

 logo šumava