Červen byl na srážky bohatý

Měsíc červen přinesl na Šumavu dostatek vláhy. Rozdíly v měsíčních úhrnech však byly značné a to jak v denních úhrnech, tak v těch měsíčních. Většina srážek spadla při bouřkách či lokálních přeháňkách, k plošným a rovnoměrným srážkám došlo jen minimálně.

 

Rozložení srážek bylo v rámci celého měsíce relativně rovnoměrné, pršelo ve všech 3 dekádách měsíce, ikdyž se vyskytlo i několik po sobě jdoucích dní beze srážek. Výrazné rozdíly byly v rámci Šumavy i co do počtu dní s bouřkou. Pouhých 7 bouřkových dní zaznamenalo okolí Vyšší Brodu či Vimperska, naproti tomu německá část Šumavy v okolí Zwieselu a Regenu měla 16 dní s bouřkami. 

 

Srážkový úhrn byl v červnu nejnižší v Českém Krumlově a ve Volarech, kde spadlo kolem 80 mm srážek, naopak nejvíce vody zaznamenaly hřebenové partie Šumavy. Vůbec nejvíce srážek spadlo v okolí vrcholu Luzný a to více jak 270 mm, následuje oblast Březníku, Roklanu, Velkého Javoru či Plechého, kde spadlo mezi 210 až 250 mm. Z obydlených oblastí na Šumavě zaznamenaly úhrny lehce nad 200 mm obce Prášily na Klatovsku a Pasečná na Českokrumlovsku.

 

Díky červnovým srážkám se zvýšila vlhkost půdy ve vrstvě 0 až 20 cm pod povrchem, což velmi dobře dokumentuje mapka ČHMÚ. K doplnění spodních vod by ale muselo výrazněji pršet i v dalších letních měsících.

 

Červnová bouřka z vrcholu Libín:

 

zdroj dat: ČHMÚ

text (ir)

foto Aleš Morong