Hydrologové měřili 8. a 9. února na Šumavě

Server Infomet informoval, že ve dnech 8. a 9. února vyrazili čtyři pracovníci z Oddělení aplikované hydrologie, z Oddělení hydrologických předpovědí a z českobudějovické pobočky ČHMÚ na expediční měření sněhové pokrývky do třech oblastí na Šumavě. 

 

Postupně zmapovali Boubínskou hornatinu, šumavské pláně v okolí Modravy a nakonec Železnorudskou hornatinu v okolí Prášil a Železné Rudy. Během dvou dnů bylo proměřeno celkem 16 lokalit a to v nadmořských výškách od 860 m do 1350 m. Měření v každém profilu se skládá z 10 měření výšky sněhu pomocí vpichu a 3 odběrů sněhového profilu.  

 

Není překvapením, že nejméně sněhu leželo v oblasti Boubína, nedaleko vrcholu jen 27 cm. Naopak nejvyšší výšku sněhu (SCE) i vodní hodnotu (SVH) naměřili pracovníci ČHMÚ pod vrcholem Černé hory a to 83 cm. Podrobnější informace o měření se dozvíte v článku Šimona Berchy na Infomet.

 

V sobotu 11. února vyrazil na měření výšky sněhu také náš spolupracovník Tonda Vojvodík a to konkrétně na Březník, kde dle jeho měření leží 88 cm sněhu a vodní hodnota dosahuje 280 litrů vody na metr čtverečný. 

 

 

tabulka převzata ze serveru Infomet.cz

 

(ir)