Mrazoletní dny zaznamenány na několika stanicích

V souvislosti s letním slunovratem, který letos připadá na dnešní den 21.6.2017 v 6:25 hodin středoevropského letního času, a velmi teplým počasím, kdy byl 20.června registrován doposud nejteplejší den letošního roku (informoval o tom portál Infomet.cz)stojí za zmínku, že byl na některých šumavských stanicích zaznamenán současně jak letní, tak mrazový den. Velká denní amplituda je způsobena kombinací několika faktorů, především suchým vzduchem, minimem oblačnosti, bezvětřím a specifickým umístěním lokalit, kde se vzduch snáze prochlazuje. 

 

Konkrétní hodnoty minimálních a maximálních denních teplot z dotčených stanic jsou uvedeny v tabulce, kde modré hodnoty značí z meteorologického hlediska splnění podmínek pro mrazový den a červené pro letní den. Současně je pro doplnění uvedena i denní amplituda teplot, která byla nejvyšší po oba dny na stanici Kvilda – Perla, a přízemní minimání teploty, jež z teplotního hlediska doplňují pozoruhodnost uvedených lokalit v těchto velmi teplých dnech (na stanici Kvilda – Perla se přízemní teplota neměří).

 

 

 

První letní ráno tohoto roku bylo na Šumavě také chladné, nikoliv však mrazivé. Teplota nikde neklesla pod 1°C nad nulou, nejchladněji bylo na stanicích Kvilda – Perla a Rokytská slať. Naopak poslední jarní den přinesl tropické teploty, které byly naměřeny na většině stanic do nadmořské výšky 700 metrů n.m. Nejtepleji bylo v Husinci u Prachatic, kde teplota dosáhla 33°C.

 

Průběh teplot vzduchu na stanici Knížecí pláně:

 

 

Průběh teplot vzduchu na stanici Volary: (podrobný archiv dat na stránce pocasi-volary.cz/volary_chmu.php)

 

 

Průběh teplot vzduchu na stanici Kvilda – Perla:

 

 

(jp, ir)