Noční svítící oblaka na kamerách SUMAVA.EU

V těchto dnech je po setmění nebo před rozedněním možné na severnějším obzoru oblohy pozorovat nevšední úkaz. Jedná se o noční svítící oblaka, nebo také stříbřitá oblaka (NLC, noctilucent clouds). Na tmavé obloze se projevují jako stříbřitě až modravě zbarvená řídce rozprostřená oblaka nitkovitého charakteru. Vyskytují se ve výškách kolem 75 – 90 km nad zemí ve vůbec nejchladnější části atmosféry (teplota i nižší než -130 °C) a jsou tvořeny drobnými ledovými krystalky.

Noční svítící oblaka jsou na našem území viditelná právě pouze v období letního slunovratu (červen, červenec) a to v čase, kdy se Slunce nachází asi 6 až 16° pod obzorem. Zatímco v místě pozorovatele je prakticky ještě tma, tak tato vysoko rozprostřená oblaka jsou již Sluncem v podstatě odspodu nasvícena a vytváří tak ony stříbřité úkazy na jinak tmavé obloze (viz. schematický obrázek, Windy.com).

 

 

Přestože vhodnější podmínky pro pozorování jsou obecně až nad 50. rovnoběžkou, tedy v severní polovině našeho území, lze někdy s úspěchem noční svítící oblaka sledovat i ze Šumavy. Právě 3. července zde byly v době před svítáním v tomto směru v letošním roce zatím asi nejlepší pozorovací podmínky. Noční svítící oblaka byla také zaznamenána hned několika kamerami SUMAVA.EU.

 

Noční svítí oblaka pohledem našich webkamer 3. července kolem 3:45 ráno: 

{gallery}pocasi/2019/07/nlc{/gallery} 

 

(jp)