Ve Volarech překonáno březnové teplotní maximum

Konec března přinesl na Šumavu nebývale teplé počasí, kdy jsme ze zimy “skočili” téměř do léta. Ve velmi teplém jihozápadním proudění stoupaly poslední dva březnové dny teploty nad 20 °C. Dokonce i na hřebenech, kde stále leží 40 až 90 cm sněhu, se teplota dostala nad 15 °C. Z hřebenových stanic nejvyšší teplotu hlásil 31. března Boubín a to 18,4 °C.

 

Ve Volarech, na stanici umístěné v městské zástavbě, byl v poslední březnový den dokonce překonán rekord maximální teploty pro celý měsíc. Teplota se vyšplhala až na 22,7 °C. Jde tak o nejvyšší březnovou teplotu od roku 2007. Na okraji Volar, na stanici Luční potok, bylo dokonce ještě tepleji a to 23,4 °C, což je také nový březnový rekord této stanice. Přitom ranní teploty ve Volarech padly pod nulu, denní ampituda tak dosáhla až 29 °C. I přes velmi teplý konec měsíce byl březen teplotně slabě pod průměrem, průměrná teplota 0,7 °C (v městské zástavbě) je o 1,1 °C nižší než průměr za posledních 14 let.

 

V březnu mrzlo ve Volarech (stanice Luční potok) bez jediného přerušení každý den, zaznamenáno bylo tedy 31 mrazový dní. To se stalo vůbec poprvé za dobu měření. V posledních 10 letech byl plný počet mrazových dnů za měsíc pouze 2x  v lednu (2017 a 2020) a 4x v únoru (2014, 2015, 2018 a 2019). Jde tak o málo vídanou situaci. Pro úplnost dodejme, že plný počet mrazových dní v letošním březnu (31) má většina šumavských mrazových stanic. 

 

Poslední březnový den byly v rámci celé České republiky zaznamenány první letní teploty tohoto roku, na třech stanicích (Praha – Karlov, Neumětely a Dobřichovice) byla dosažena teplota 25 °C. Ještě na Zelený čtvrtek k nám bude proudit velmi teplý vzduch, od pátka se citelněji ochladí na průměrné teploty první dubnové dekády. 

 

(ir)