Zima 2020/21 na hřebenu Šumavy z pohledu sněhu, lokalita Plechý 1344 m

Zimní počasí je zdá se definitivně za námi, i na hřebenech Šumavy zůstávají už jen poslední zbytky sněhu, je tedy konečně příležitost se podívat, jaká tam byla z pohledu sněhu poslední zimní sezóna. Protože se v tomto příspěvku budeme věnovat porovnání této zimní sezóny v nejvyšších polohách Šumavy, oblasti hraničního hřebene, využijeme v tomto případě nejdelší dostupné souvislé pozorování výšky a doby trvání sněhové pokrývky z těchto poloh. Jedná se o lokalitu Rakouská louka na hřebenu Trojmezné pod vrcholem Plechý, jež je s výškou 1378 m nejvyšší horou na české straně Šumavy. Na této lokalitě se dlouhodobě provádí měření výšky sněhu, ať už jej realizují členové Horské služby ČR či Informační a strážní služby Správy Národního parku Šumava (ISS NP Šumava), nebo další nadšenci kolem spolku SUMAVA.EU. Pravidelná měření sněhu v oblasti hřebene Trojmezné navíc vedla k následné instalaci meteorologické stanice (referovali jsme zde), která od září 2014 měří výšku sněhu automaticky. Díky výše uvedenému se v aktuálním hodnocení zaměříme na letošní sezónu v porovnání se sezónami od 1999/2000. Meteorologickou zimu, tj. měsíce prosinec, leden a únor, jsme z hlediska teploty vzduchu měřené na automatické stanici Plechý hodnotili již v březnu (odkaz zde).

 

Z hlediska sněhu začala zimní sezóna 2020/21 na Plechém velmi brzy, a to již 26. září, kdy zde napadlo rovných 17 cm sněhu. Následovalo ale delší období sněhově velmi chudé, což se změnilo teprve až kolem Vánoc. Během ledna zde pak nasněžil až 1 m sněhové pokrývky, ze kterého ovšem ubíraly poměrně vydatné oblevy. Z těch nejvýraznějších lze zmínit tu kolem 3. února, která zatímco bičovala zasněženou Šumavu dva dny větrem a deštěm, na severní hory Česka prakticky ani nedorazila. Další obleva před koncem února pak nedovolila tradičnímu postupnému nárůstu sněhové pokrývky, což se nezměnilo do poloviny března, kdy se poté díky několika dnům se sněžením dostala sněhová pokrývka 22. března na maximum sezóny 112 cm. S koncem března přišlo další pro sníh nepříznivé období, kdy se teplota i na Plechém vyšplhala po dva dny dokonce až nad 15 °C. S nástupem měsíce dubna se ale po pár dnech poměrně výrazně ochladilo a přišlo i sněžení, které se na poslední chvíli pokusilo vylepšit jinak nevýrazný dojem z letošní málo sněžné zimy. Chladnější mód počasí trval i nadále, čímž druhá polovina dubna společně s počátkem května tak jako jediné období této sezóny na hřebenu Šumavy snese z hlediska výšky sněhu hodnocení jako sněhově průměrné (viz. graf).

 

Sněhová pokrývka nakonec vydržela v okolí stanice Plechý relativně dlouho, což se společně s brzkým začátkem sněhové sezóny projevilo na počtu dnů se souvislým sněhem. Počet 174 dnů se sněhem je v hodnocení téměř jako průměrný. Ovšem pokud jde o sněhová maxima zimy, tak zmíněná maximální výška 112 cm řadí poslední sezónu mezi vůbec ty nejhorší, jaké byly na hřebenu Šumavy pozorovány. Znatelně horší v tomto směru byla za hodnocené období jen nechvalně proslulá zima 2013/14, podobné té poslední pak evidujeme zimy 2000/01 a 2014/15. K výčtu sněhových charakteristik pro hodnocení zimy a porovnání sezón je možné přidat vodní hodnotu sněhu a termín roztátí sněhu ze zimy. Sněhová vodní hodnota (SVH) udává, kolik vody (v mm vodního sloupce) je uloženo ve sněhu. Její množství bylo poslední zimu kvůli nižším srážkám a častějším oblevám výrazně podprůměrné, což nezachránil ani chladnější závěr zimy, který v podstatě už jen prodloužil odtávání sněhu do pozdnějšího jara. To je částečně zřejmé z hodnocení termínu roztátí sněhu, kterým se rozumí den, kdy roztaje dlouhodobá souvislá sněhová pokrývka ze zimy, bez ohledu na to, zda poté na jaře ještě nějaký sníh napadne. Sníh ze zimy letos v okolí stanice Plechý ztratil souvislost 11. května, což je v porovnání pozdnější termín než průměrný, který z posledních 21 sezón připadá na 6. května. Nejdříve zde sníh ze zimy roztál 8. dubna v roce 2014 a nejpozději 20. května v roce 2005.

 

Přestože v hodnocení zimních sezón vyšla ta poslední z hlediska sněhu na hřebenu Šumavy ve výsledku jako výrazně podprůměrná, přinesla jistě zajímavé poznatky a zážitky jak pro příslušné odborníky, tak pro zájemce o sníh na Šumavě obecně.

 

Graf. Průběh výšky sněhové pokrývky v zimní sezóně 2020/21 (červená křivka) v porovnání se sezónou minulou (zelená) a průměrem (šedá) za období sezón 1999/00 až 2019/20.

 

(jp)