Otava začátkem ledna na 3. povodňovém stupni

Předpověď počasí se naplnila a Šumavu 4. ledna zasáhl vydatný a trvalý déšť, který doprovázelo větrné a teplé počasí. Tato kombinace způsobila výrazný vzestup hladin řek především na Klatovsku. Srážkové úhrny dosáhly za 24 hodin v centrální části Šumavy od 30 do 60 mm. Nejvyšší denní úhrn hlásila k 19. hodině (4.1.) stanice ČHMÚ v Prášilech a na Bučině. Srážky byly ve všech polohách dešťové, jen v ranních hodinách v nejvyšších polohách přechodně sněhové. 

 

Vodní toky díky vydatným srážkám začaly stoupat, na druhý stupeň se dostala hladina Vydry na Modravě a Křemelné ve Stodůlkách. Třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení, hlásila odpoledne čidla na Otavě v Rejštejně i v Sušici. Všechny tyto řeky kulminovaly v podvečerních hodinách a díky slábnoucímu  dešti budou nadále na poklesu. Jiná situace je na Teplé Vltavě v Lenoře, kde bude hladina ještě dále stoupat, zatím je řeka na prvním povodňovém stupni. Na vzestupu bude po toku i Vltava v Chlumu u Volar nebo Studená Vltava v Černém Kříži. 

 

Středa 5. ledna přinese ochlazení, srážky ve všech polohách postupně přejdou ve sněhové a situace se uklidní. V dalších dnech se počasí vrátí k normálu, bude mrznout a občas i zasněží. V současné době leží souvislá sněhová pokrývka většinou jen nad 1200 m n.m.

 

Graf průtoku řeky Vydry na Modravě, zdroj Povodí Vltavy:

 

Graf průtoku řeky Otavy v Sušici, zdroj Povodí Vltavy:

 

Rozvodněný Luzenský potok pohledem webkamery sumava.eu:

 

 

(ir)