Teploty lámou rekordy, teplo ve dne i v noci

V posledních dnech měsíce října proudí na naše území velmi teplý vzduch od jihozápadu. Teplotní maxima jsou na tuto roční dobu až extrémně vysoká. Na třech šumavských stanicích, které měří minimálně 30 let, byl překonán teplotní rekord pro 28. října, informovala o tom Česká televize. Rekordní maxima se přepisují na stanicích Horská Kvilda, Hojsova Stráž a Churáňov. Nad hranici 20 stupňů se dostalo 28. října hned několik lokalit, vůbec nejvyšší teplotu nejen na Šumavě, ale v celé republice zaznamenala stanice ve Vimperku (24,3 °C, graf č.3) 

Nejen přes den, ale na mnoha stanicích i v nočních hodinách jsou teploty, které by odpovídaly spíše létu než druhé polovině podzimu. Na vrcholu Plechý neklesla v noci na 29. října (mezi 22:00 a 8:00 SELČ) teplota pod 14,0 °C (viz graf č.1). Pro lepší porovnání uveďme, že v letních měsících roku 2022 měly nejteplejší noci na vrcholu Plechý tato minima: červen 14,9 °C, červenec 15,6 °C a srpen 15,5 °C. V noci na 29. října tak šlo o teplotní minimum srovnatelné s vrcholem léta.

 

Ještě teplejší noc než na Plechém byla v Nicově, kde minimum bylo neuvěřitelných 17,4 °C (viz graf č. 2). Na této stanici v letních měsících jsou zaznamenávány ojediněle i tropické noci.

 

Takto velmi teplé počasí bude na Šumavě pokračovat do konce měsíce, potom se teploty sníží.

 

Rekordní teploty na Šumavě pro 28. října u stanic, které měří alespoň 30 let:

stanice max teplota
Horská Kvilda 21,7
Hojsova Stráž 21,1
Churáňov 21,1

 

Graf stanice Plechý, s minimální noční teplotu 14,0 °C

 

 

Graf stanice Nicov s minimální noční teplotou 17,4 °C

 

Graf stanice Vimperk s maximální teplotu 24,3 °C

 

zdroj: ČHMÚ, Česká televize, vlastní meteostanice

(ir)