Z Bučiny budou přesná teplotní data

13. listopadu 2014 byla spuštěna nová meteostanice portálu Šumava.eu na Bučině nedaleko česko – německé hranice. Na Bučině v hotelu Alpská vyhlídka má náš portál umístěnou jednu z prvních webkamer, která přináší nádherné záběry s pohledem na nedalekou obec Finsterau a  okolí. Při dobré dohlednosti jsou vidět alpské vrcholy. Součástí webkamery byla i teplotní čidlo, které však díky umístění pod střechou bylo během dne značně ovlivněno nahřátou střechou a blízkou stěnou. Údaje tak nebyly zcela korektní.

 

Chceme přinášet jen nejpřesnější možné údaje s ověřenou velmi vysokou kvalitou za jejiž hodnotné údaje ručí počasový guru Tonda Vojvodík, Josef Jindra a Ivo Rolčík. Proto jsme se rozhodli, že na Bučinu umístíme kvalitní meteostanici od firmy Isenzor. Čidlo je ukryto v profi radiačním štítu od firmy Meteoservis Vodňany, která dodává meteostanice Českému hydrometeorologickému ústavu. Teplota se měří ve výšce 300 cm nad zemí, aby nedošlo v zimách bohatých na sníh ke zkreslení měření vlivem vysoké sněhové pokrývky. Meteostanice je umístěna na slunném místě několik metrů od budovy, aby bylo dosaženo co nejpřesnějších hodnot.

 

Brzy bude teplotní údaj ze stanice umístěn do snímku webkamery, o změně Vás budeme informovat. Údaje se objeví i na stránce pocasi.sumava.eu a také na pocasi-volary.cz. Stejný typ meteostanice máme napřiklad ve Frymburku, v Prachaticích, ve Čkyni a také v obci Prášily. 

 

Při instalaci stanice jsme také umístili do záběru webkamery na Bučině sněhovou tyč o výšce 205 cm.

 

Teplotní graf z nové stanice za posledních 24 hodin najdete ZDE

 

 

{gallery}pocasi/2014/10/10_15_bucina{/gallery}  

 

Sněhová tyč na Bučině, foceno 15. října 2014: 

 

(ir)