Přeměřili jsme sníh na Plechém

Byli jsme požádání hydrology z Českého hydrometeorologického ústavu, abychom zmapovali okolí vrcholu Plechý, kde nová meteostanice ukazuje i přes kladné teploty sněhovou pokrývku, která příliš neodtává. Ostatní šumavské lokality jsou již několik dní beze sněhu a to i vrchol Velký Javor. Vydali jsme se s kolegou Václavem Šestákem na vrchol Plechý, abychom situaci zmapovali.

 

Hranice nízké oblačnosti se 28. listopadu ráno držela v nadmořské výšce 1050 metrů. Těsně nad touto hranicí byla teplota kolem -4°C a stromy pokrývala vrstva námrazy, která se vytvořila při husté mlze o den dříve. Nádherné pohledy se naskytly hned od Plešného jezera, kde byla krásně patrná hranice studeného vzduchu. U jezera byla ráno teplota -4°C a ve stejnou dobu na vrcholu +4°C.  Cestou ke Stifterovu pomníku teplota postupně stoupala, cesta však byla místy značně namrzlá. Naskytly se nám nádherné pohledy na nízkou oblačnost. První sněhová pole byla až ve výšce 1290 metrů n.m., u Stifterova pomníku byla vrstva sněhu na cca 10% povrchu.

 

Sněhu začalo postupně přibývat cestou k vrcholu Plechý, kde zhruba od Kučerovy vyhlídky šlo o souvislou sněhovou pokrývku. U samotné meteostanice, která ultrazvukovým čidlem měří výšku sněhu v deseti minutových intervalech, byla na několika místech přeměřena výška sněhové pokrývky. Vrstva sněhu zde dosahuje výšky 6 cm, což je naprosto totožná hodnota s ultrazvukovým měřením. Pokrývka zde dosahuje 100% plochy v okolí. V době měření výšky sněhu teplota překračovala +6°C, sníh však byl zmrzlý. Přeměřili jsme proto přízemní vrstvu, zhruba v 6cm nad sněhem se teplota pohybovala kolem +1,5°C, ve výšce 1 cm nad sněhem byla překvapivých -2°C. To způsobuje, že sníh i při vysokých denních teplotách neodtává a to i přes to, že na sníh svítí po celý den slunce.

 

Fotografie z okolí Plešného jezera a vrcholu Plechý:

{gallery}pocasi/2014/11/11_28_plechy{/gallery} 

 

(ir)