Kde všude měříme výšku sněhu?

Milovníci zimy začínají netrpělivě vyhlížet sněhovou nadílku, která si dává zatím dost na čas. Náš portál je připraven Vás informovat o výšce sněhu napříč celou Šumavou. Od konce měsíce srpna jsme Vás pravidelně informovali o přípravách na zimu, mnohokrát jsme vyjížděli do terénu instalovat sněhoměrné latě. 

 

Aby jste měli představu, kde sníh měříme, připravili jsme pro Vás mapku (na konci článku). Vločky jsou umístěny v místech, kde najdete sněhoměrnou lať. V některých lokalitách máme externí spolupracovníky, kteří budou pravidelně výšku sněhu odečítat a to například Idina Pila u Lenory nebo Černý Kříž. Další tyče jsou umístěny přímo u meteorologických stanic, například Volary, Řasnice, Vimperk nebo Velhartice.

 

Některé latě jsou umístěny u našich webkamer, jako například Bučina, Březník, Poledník, Horská Kvilda, nebo Nicov. Další sněhoměrné latě máme u automatických stanic, kde bude odečet výšky sněhu nepravidelný, jedná se například o lokality Rokytská slať, Arnoštov, Pasečná a další.

 

 

Chtěli by jste nám pomoci s měřením sněhu?

 

V této zimě jsme připravili novinku u některých sněhoměrných latí. Vybrané latě jsme opatřili cedulkou s názvem lokality a prosbou o spolupráci při odečtu výšky sněhu (viz cedulka níže). Na cedulce je telefonní číslo, kam lze za cenu běžného tarifu zaslat SMS s výškou sněhu, výšku je možné také zaslat na email snih@sumava.eu. A kde takové cedulky najdete? Strážný u hraničního přechodu, v blízkosti čerpací stanice, další sněhoměrná lať s cedulkou je na vrcholu Trojmezná, třetí cedulka je na pláni na Filipově Huti. Další najdete na louce u osady Markov (silnice Volary – Ktiš). Na Klatovsku najdete tuto cedulku v Keplech u běžeckých stop a poslední je na běžecké stopě kousek před Prameny Vltavy ve směru od Kvildy.

 

Jedinou lokalitou, kde se bude měření sněhu provádět automaticky bude Plechý, kde je nově umístěno ultrazvukové čidlo na měření výšky sněhové pokrývky. 

 

Ve spolupráci s Horskou službou, která nám bude výšku sněhu měřit, Vám budeme přinášet informace o výšce sněhu na vrcholech Mokrůvka a Blatný vrch. 

 

Pravidelné informace o výšce sněhu budou zveřejňovány před víkendem, z vybraných lokalit provádíme aktualizaci na pocasi.sumava.eu denně. Celkem budeme mít údaje z více jak 45 šumavských lokalit, zřejmě žádné jiné české hory nebudou mít v nadcházející zimě takový sněhový monitoring, jako Šumava.

 

Mapa Šumavy s umístěním sněhoměrných latí pro zimu 2014/2015

 

Ukázka cedulky u vybraných sněhoměrných latí

(ir)