Na Silvestra večer nejvyšší tlak v roce

Měření atmosférického tlaku má velký význam v meteorologii, neboť jeho změny a rychlost změn jsou důležité pro výpočet předpovědi počasí. Zjednodušeně se dá popsat, že stoupající atmosférický tlak vzduchu značí pěkné a slunečné počasí s malou nebo žádnou oblačností, naopak pokles tlaku přinese oblačnost a často i srážky. Velký rozdíl atmosférického tlaku na malém území má za následek silný vítr.

 

Meteostanice ve Volarech atmosférický tlak měří již od roku 2007. Zajímavostí uplynulého roku je čas, kdy byl naměřen nejvyšší atmosférický tlak z celého roku 2014. Bylo to v poslední den v roce 55 minut před půlnocí (31.12. 2014 ve 23:05). Tlak vzduchu přepočtený na hladinu moře dosáhl hodnoty 1036,8 hPa. Tato hodnota i čas jsou platné pouze pro Volary, v jiných částech Šumavy byl maximální atmosférický tlak nepatrně rozdílný a i čas maxima byl jiný.

 

Pro úplnost ještě uveďme nejnižší hodnotu, která byla ve Volarech naměřena 3. března ve 14:50, tlak vzduchu přepočtený na hladinu moře byl 994,4 hPa.

 

Průběh atmosférického tlaku v poslední den roku 2014 na meteostanici ve Volarech:

 

(ir)