vitr

Vítr výrazně zesílí, bude i vydatně pršet

Předpověď počasí na následující dny slibuje větrné počasí, vydatné srážky hlavně v horských polohách, které budou dešťové v pátek a v sobotu. I teploty budou vysoko nad lednovým průměrem, v ohrožení budou teplotní rekordy.

 

V pátek očekávejme zataženo s teplotami kolem 3°C až 7°C , v horských polohách lehce nad bodem mrazu, jen v nejvyšších polohách se teplota udrží do večerních hodin pod bodem mrazu. V odpoledních hodinách se přidají srážky a začne zesilovat vítr, který v nárazech bude dosahovat rychlosti kolem 20 m/s, na hřebenech až kolem 30 až 40 m/s. Srážky budou většinou dešťové, pouze v polohách nad 1000 metrů zpočátku sněhové, i zde však přejdou v dešťové.

 

Výstraha: Na Otavě hrozí povodňové ohrožení

Během noci na sobotu se bude nadále oteplovat, trvalé a místy i vydatné srážky se očekávají především v horských polohách. V horských polohách spadne dle výstrahy ČHMÚ 10 až 40 mm, lokálně i kolem 50 mm za 24 hod. Teploty budou dosahovat během soboty 9°C až 13°C, vítr bude nadále velmi silný, v nárazech kolem 20 m/s, v horských polohách opět kolem 30 až 40  m/s. Díky větru, vysokým teplotám a dešti bude intenzivně odtávat sněhová pokrývka, hrozí tak zvednutí hladin toků na povodňové stupně, především Křemelné, Otavy. Zde hrozí až dosažení 3. povodňového stupně s kulminací v sobotních dopoledních hodinách. Vzestup hladiny se bude týkat i Vltavy nad Lipnem a zřejmě i Blanice, v jejímž povodí však není tolik sněhu.

 

K ochlazení dojde ze soboty na neděli, kdy srážky postupně ve všech polohách přejdou ve sněhové, teploty spadnou těsně k nule a hlavně v nedělních podvečerních hodinách bude hrozit namrzání komunikací.

 

(ir)