Napadne místy až 15 cm sněhu

Na Šumavu dorazí sněžení. Sněžit by mělo začít od severozápadu v pozdních večerních hodinách 26. ledna. Sněžení nebude všude stejně intenzivní. Nejvíce spadne na návětří Šumavy v oblasti Velký Javor – Falkenstein – Velký Roklan – Blatný vrch – Luzný, kde lze očekávat kolem 15 cm nového sněhu, mezi 10 až 13 cm spadne na německé straně Šumavy západně od Grafenau. Na české straně Šumavy spadne nejvíce sněhu kromě vrcholových partií v oblasti Železná Ruda – Prášily – Březník – Černá hora – Prameny Vltavy, kde lze očekávat novou sněhovou pokrývku také od 10 do 15 cm. V oblasti Kvild a Churáňova by mělo podle předpovědi spadnout kolem 10 cm.

 

Na Volarsku a Vimpersku se očekává kolem 7 až 8 cm nového sněhu, na Lipensku to bude kolem 5 až 6 cm, stejně tak v podhůří Prachaticka a Českorumlovska. Na Sušicku a Klatovsku (podhůří) spadne kolem 5 až 7 cm.

 

Vzhledem k teplotám pod bodem mrazu (-5°C až -1°C) bude sníh většinou prachový, jen v podhůří Šumavy se očekávají denní maxima kolem 0°C, sníh tak bude mokrý. V polohách nad 600 metrů se budou tvořit sněhové jazyky. Sněžení bude pokračovat i během ranních a dopoledních hodin 27. ledna, postupně bude slábnout a sněžení přejde v přeháňky, oblačnosti bude ubývat.

 

Výše uvedené hodnoty jsou však jen orientační, žádný z modelů nedokáže přesně spočítat předpokládanou novou sněhovou pokrývku.

 

Mapa předpokládaného nově napadlého sněhu za 24 hod. (do 27. ledna 18:00), převzato z Infomet.cz (oříznuto)

 

(ir)