Testování výparu ze srážkoměrů

Ve Volarech u meteostanice umístěné v městské zástavbě v nadmořské výšce 760 metrů n.m. probíhá od 4. března 2015 test vypařování srážek z manuálních srážkoměrů o ploše 500 cm2. Jsou zde umístěny tři manuální srážkoměry a jeden automatický (Davis Vantage Pro2) o ploše 214 cm2.

 

Do manuálních srážkoměrů bylo nalito v přepočtu 20 mm kapalných srážek, každý ze srážkoměrů má však jiné podmínky pro vypařování. Srážkoměr č.1 (viz obrázky níže) nemá horní trychtýř, obsahuje pouze 20 mm srážek. Srážkoměr č.2 také nemá trychtýř, obsahuje 20 mm kapalných srážek, do kterých byl přidán 1 g soli proti zamrznutí a v přepočtu 2 mm rostlinného oleje, který by měl zabránit vypařovní vody. Srážkoměr č.3 má horní trychtýř a navíc srážky jsou umístěny v plastovém kanystru o objemu 5 l. Srážkoměr č. 4 od firmy Davis je automatický – člunkový s rozlišením 0,2 mm a vyhříváním.

 

Po dobu minimálně 7 až 10 dní budou srážkoměry umístěny v prostoru stanice, poté dojde k přeměření úhrnů a vyhodnocení o kterém Vás budeme informovat.

 

V letním období bude několik srážkoměrů umístěno ve spolupráci s českobudějovickou pobočkou ČHMÚ a po poradě s hydrology z ČHMÚ do srážkově významných šumavských lokalit.

 

 

Pohled na srážkoměry ve Volarech

 

Vlevo jen voda, vpravo navíc sůl a olej

 

Srážkoměr s trychtýřem a plastovou nádobou

 

Celkový pohled na umístění srážkoměrů

 

 

(ir)