Ve Volarech po 69 dnech nemrzlo

Ve Volarech skončilo 21. března relativně dlouhé období s teplotami, které denně klesaly pod bod mrazu. V klimatologii se takový den považuje za “mrazový”. Teplota 22. března poklesla na +0,4°C.

 

Mráz se na stanici umístěné v městské zástavbě vyskytoval denně od 11. ledna do 21. března, tedy 69 dní po sobě. V tomto období byl největší mráz zaznamenán 4. února, kdy teplota poklesla na -18,0°C. 

 

Na druhé volarské meteostanici (majetek města Volary) umístěné na okraji města, která dodává data do sítě ČHMÚ, tak dlouhá řada mrazových dní není a to i přesto, že jde o chladnější lokalitu než ve městě. Teplota 2. března klesla na +0,1°C, 22. března zde také nemrzlo, teplota na stanici ČHMÚ klesla na +0,2°C.

 

Pro zajímavost ještě uveďme, že teplota se ve Volarech nedostala pod bod mrazu po přechodu studené fronty, kdy obloha zůstala po celý den zatažená, což neumožnilo pokles teploty.

 

Mrznout bude ve Volarech relativně často ještě necelé 2 měsíce, poté se ojedinělý mráz bude vyskytovat jen na okraji města. 

 

(ir)