Obrazem: velká voda i sníh

V neděli na Šumavě spadlo výrazné množství srážek, nejvíce v oblasti hraničního hřebene. Během noci na pondělí 30. března se ochladilo, teploty v horských polohách spadly pod nulu a polohy nad 1000 metrů nad mořem pokryla až 7 cm vysoká sněhová pokrývka.

 

Otava v Sušici krátce na III. povodňovém stupni

Výrazné srážkové úhrny, doposud nejvyšší v letošním roce, zvedly toky odvodňující hraniční oblasti. 3. povodňového stupně krátce dosáhla Otava v Sušici, na 2. povodňový stupeň se dostala Otava v Rejštejně, Vydra na Modravě a Křemelná ve Stodůlkách. 1. povodňového stupně dosáhla Teplá Vltava v Lenoře. Nyní už mají horní toky řek po kulminaci, na vzestupu je ještě Vltava nad Lipnem, zde však nebude dosáhnuto ani prvního povodňového stupně.

 

Nejvíce srážek spadlo v Prášilech

Nejvyšší úhrn srážek zaznamenala 29. března (00-24) stanice Prášily 45 mm, na Železné Rudě spadlo 33 mm srážek. Naopak díky závětří nespadl ani 1 milimetr srážek v Husinci, v Nihošovicích u Volyně nebo v Přísečné u Českého Krumlova. Výrazné úhrny pokračovaly i po půnoci, do rána tak spadlo místy dalších 20 mm srážek, část však již ve sněhu.

 

Na Churáňově napadlo 7 cm sněhu

Nejvíce sněhu napadlo do rána na Churáňově a Horské Kvildě 7 cm, na Modravě či Filipově Huti napadlo 5 cm mokrého sněhu. V polohách nad 900 metrů ležel dopoledne místy poprašek sněhu.

 

Vydra má jen 0,9°C

Při fotodokumentaci rozvodněných toků byla změřena teplota vody ve Vydře na Antýglu, která dosáhla hodnoty pouhých +0,9°C, o něco teplejší byla Teplá Vltava na Soumarském Mostě +3,8°C.

 

Fotografie rozvodněných toků a nově napadlého sněhu na Kvildsku:

{gallery}pocasi/2015/03/03_30_sumava{/gallery}

 

text (ir), foto (ir, mr)