-20°C na Velikonoce? Proč ne

Letošní Velikonoce jsou na Šumavě nejen plné nového sněhu, ale díky zmenšené oblačnosti a chladnějšímu proudění i velmi mrazivé. Teploty klesly na celé Šumavě hluboko pod bod mrazu, na dvou stanicích spadla teplota dokonce na mínus dvacítku. Vůbec nejchladněji bylo na stanici Perla, kde náš spolupracovník Tonda Vojvodík naměřil -20,1°C, na Rokytské slati bylo jen o desetinu stupně tepleji. Nejde však o rekordní dubnový mráz v těchto lokalitách, ještě chladněji bylo v letech 2003 a také v roce 2013.

 

Na dvacítku jen těsně nedosáhla stanice na Březníku, kde byla minimální teplota -19,6°C, na Horské Kvildě pár desetin pod -16°C.  Na meteostanici Pasečná klesla teplota na -13,3°C, na stanici Borová Lada k -13°C a na Hliništi k -12°C. Těsně nad desetistupňovým mrazem se zastavila rtuť teploměru ve Volarech -9,8°C a na Řasnici -9,9°C.

 

Pro zajímavost ještě uveďme, že takto nízké teploty se v mrazových kotlinách letos neobjevily ani v březnu, dokonce ani v lednu, kdy byla nejnižší teplota -17,5°C naměřena na Březníku.

 

Noc však nebyla na pokles teplot ideální, během noci se nasunula nad Šumavu vysoká oblačnost, která zabránila poklesu teplot, mráz by tak za ideálních podmínek byl ještě výraznější. V dalších dnech už tak hluboko pod bod mrazu teploty klesat nebudou, po Velikonocích se začne oteplovat, nový sníh bude rychle odtávat a příští víkend se můžeme těšit na teploty až kolem +14°C.

 

Teplotní graf stanice Perla, kde teplota klesla 4. dubna na -20,1°C, zdroj ČHMÚ

Mrazivé ráno na Horské Kvildě:

(ir)