Měříme srážky na Plechém

V září minulého roku byl zahájen provoz meteostanice Plechý, podrobně jsme o tom informovali ZDE. Meteostanice měří teplotu vzduchu a také výšku sněhu pomocí ultrazvukového čidla, přesnost měření byla během zimy opakovaně kontrolována a výsledky jsou velmi dobré.

 

Během zimy jsme přemýšleli, jak měření v této srážkově velmi exponované lokalitě vylepšit. Ve spolupráci s budějovickou pobočkou ČHMÚ, která nám zapůjčila manuální srážkoměr, jsme zahájili 9. dubna sezonní měření srážek v této lokalitě. Srážkové úhrny budou měřeny od dubna zřejmě do listopadu, záležet bude na příchodu zimy do horských poloh. V této lokalitě má budějovická pobočka umístěn totalizátor, z které jsou však data k dispozici maximálně 2x ročně. Data však nejsou většinou volně k dispozici laické veřejnosti.

 

Instalace srážkoměru začala už před měsícem, kdy byl na místo dopraven a usazen stojan, který musel být nyní ze sněhu částečně vyhrabán. Dostat ale srážkoměr do této lokality nebyl zrovna lehký úkol, samotný srážkoměr se musel více jak 5 km táhnout na sáních stejně jako před měsícem stojan, v ruce by to bylo při sněhové pokrývce, vzdálenosti a váze srážkoměru takřka nemožné. I na sáních to byl náročný úkol, který se však zdařil. 

 

Milovníci počasí se tak můžou těšit na velmi zajímavé srážkové úhrny, které budou s největší pravděpodobností několikrát do roka přesahovat i 200 mm za měsíc. Data na podzim zveřejníme na našem webu.

 

Srážkoměr upevněn na sáně

 

Srážkoměr naložen, ještě 5 km a bude na místě

 

Srážkoměr uložen do připraveného stojanu

 

(ir)