Statistiky z Volar a Velhartic podrobněji

Pro milovníky podrobných klimatických statistik máme dobrou zprávu. Dvě šumavské meteostanice, Volary a Velhartice, začaly v polovině dubna zveřejňovat nejrůznější statistické údaje z naměřených dat.  Vedle základních veličin, které byly doposud pravidelně uveřejňovány, jako průměrné měsíční teploty, úhrny srážek, úhrny slunečního svitu, maximální nebo minimální hodnoty tlaku vzduchu, počty mrazových či letní dnů se nyní nově ve statistikách objeví například úhrn sluneční energie, maximální intenzita slunečního svitu či celkový výpar vody v roce. A to není zdaleko všechno.

 

Velmi zajímavé jsou nově zveřejněné počty dní tzv. vegetačního klidu (průměrná denní teplota nižší než 0,1°C), malého vegetačního období (průměrná denní teplota vyšší než 5°C), velkého vegetačního období (průměrná denní teplota vyšší než 15°C) a pod. Podrobnější jsou také statistiky srážkové. Zveřejněny jsou také nejchladnější či nejteplejší dny v roce.

 

Podrobné statistiky jsou k dispozici nejen za kalendářní roky, ale i za jednotlivé měsíce. U Volar jde o statistiky od roku dubna 2007, u Velhartic od prosince 2005.

 

Volarské statistiky najdete na stránce pocasi-volary.cz/archiv.htm, kde si následně vyberete z nabídky jednotlivých statistik, měsíční či roční. Velhartické statistiky najdete na stránce pocasi-volary.cz/velhartice, kde následně kliknete na nabídku Klimatické charakteristiky. Takto podrobné statistiky ze soukromých amatérských meteostanic nabízí mimo Volar a Velhartic jen meteostanice v obci Hrušová v Pardubickém kraji, kde jsou také k dispozici statistiky měsíční a roční.

 

 (ir, fm)