Mrzlo jen ojediněle, na Březníku -5,5°C

Meteorologové už na počátku týdne slibovali, že čtvrteční ráno bude velmi studené. Ze středy na čtvrtek 28. května mělo dojít k rozpuštění oblačnosti a v přílivu chladného vzduchu k poklesu ranních teplot na 6°C až 2°C, vyskytnout se měly přízemní mrazíky. Tato předpověď vyvolávala oprávněné obavy mezi zahrádkáři. 

 

K rozpuštění oblačnosti v nočních a ranních hodinách nakonec prakticky nedošlo, výjimkou byla pouze oblast Novohradských hor, Lipenska a hraničního hřebene Šumavy, kde byly také zaznamenány nejnižší ranní teploty. Největší mráz zaznamenala stanice Březník -5,5°C, následovala Rokytská slať s -5°C, Žďárecká slať a Nové Údolí s minimální teplotu -4,3°C, k necelým -4°C klesla teplota na Knížecích Pláních, Horské Kvildě a Perle. Teplotu -2,8°C zaznamenala stanice Pasečná na pravém břehu Lipna, v Novohradských horách v Pohoří byl naměřen mráz -2,1°C.

 

Necelé dva stupně pod nulou zaznamenali na Kvildě, ve Volarech (mráz jen na okraji města), na Hliništi i v nedaleké Řasnici. Slabý mráz ve 2 metrech nad zemí byl také v Černé v Pošumaví, ve Vyšším Brodě, v Houžné u Lenory a v Prášilech. V nejvyšších šumavských polohách mrzlo na Velkém Javoru a na Plechém shodně  -1,0°C, slabě pod nulou bylo i na Churáňově.

 

Přízemní mráz v 5 cm nad zemí byl mimo výše zmíněné lokality zaznamenán jen na Hojsově Stráži, jinde se teploty při zemi pohybovali od 0°C do 7°C, ve 2 metrech nad zemí byly díky velké oblačnosti podobné minima.

 

Zamrzlé údolí Březníku 28. května před 5. hodinou ranní:

zdroj: ČHMÚ

 

(ir)