Teploty spadly ojediněle pod nulu

Na Šumavu proudí již několik dní chladnější vzduch od severozápadu. V noci na 18. června byla na Šumavě z počátku zmenšená oblačnost, díky tomu klesly teploty místy pod 5°C, v některých mrazových kotlinách i lehce pod bod mrazu. Nejchladněji bylo na stanici Perla, kde krátce po půlnoci byla naměřena teplota -2,0°C, jen o pár desetin tepleji bylo na Rokytské slati. Na Perle i Rokytské slati mrzlo v červnu již po několikáté, naproti tomu první červnový mráz naměřily stanice Březník a Horská Kvilda, kde byla minima v těsné blízkosti -1°C. Meteostanice Volary mráz nezaznamenala, chybělo však jen pár desetin stupně, minimální teplota klesla na +0,4°C, na stanici Pasečná na pravém břehu Lipna bylo minimum +0,2°C.

 

Z dostupných dat vyplývá, že na žádné další šumavské meteostanici nebyl mráz ve výšce 2 metry nad zemí zaznamenán, slabý přízemní mráz zaznamenala meteostanice v Černé v Pošumaví. Minimální teploty byly naměřeny na většině stanic krátce po půlnoci, od severozápadu se v druhé polovině noci začalo od severozápadu zatahovat a teplota šla nahoru. 

 

Mrazivou noc zaznamenala také stanice Pohoří v Novohradských horách, kde minimum kleslo na -1,5°C a mrzlo zde díky bezoblačné noci přibližně 7 hodin, oblačnost zde dorazila až nad ránem.

 

(ir)