Teplota překročila ojediněle i 36°C

Vlna veder přinesla i na Šumavu extrémně vysoké teploty a to jak v pátek 7. srpna, tak v sobotu 8. srpna. Právě v sobotu naše meteostanice v obci Čkyně naměřila 36,5°C, na 36°C se dostala teplota i v Husinci nebo Českém Krumlově. 

 

Z dostupných dat ale nejvyšší hodnotu na jihozápadě republiky v oblasti Šumavy a podhůří zaznamenala stanice Klatovy, kde se maximum pohybovalo kolem 37°C, přesnou hodnotu ale ČHMÚ nezveřejnilo. Nad hranici 35°C vystoupila ještě teplota ve Vlkonicích, Strakonicích a na rovných 35°C ve Vimperku.

 

Ve Velharticích na Klatovsku tamní soukromá meteostanice naměřila hodnotu 34,7°C, což je absolutní maximum od roku 2006, kdy stanice započala s měřením. 

 

V sobotu se vyskytly první významnější, ale jen lokální bouřky, krupobití zaznamenali například u Lipenské přehrady v Horní Plané a Bližší Lhoty. Srážky zasáhly především hraniční oblast s Rakouskem a Německem, kde mohlo spadnout i kolem 20 mm srážek. 

 

I v nejvyšších partích Šumavy bylo také velmi teplo, vrchol Plechý 28,1°C (dne 7.8.) a vrchol Velký Javor 27,2°C (dne 8.8.). Na Churáňově po oba dny zaznamenali meteorologové tropický den s maximy 30,0°C a 30,1°C (7. a 8.8.)

 

Nejvyšší teplotu v celé republice ale zaznamenala stanice Řež u Prahy, kde se maximum dosáhlo hodnoty rovných 39,8°C (podle některých zdrojů 40,0°C). Vedro a sucho vydrží i v dalších dnech, slabé ochlazení vydrží jen v neděli 9. srpna, poté maxima budou opět překračovat 30°C.

 

Krupobití zaznamenala webkamera v Horní Plané:

 

zdroj dat: ČHMÚ a vlastní síť meteostanic

(ir)