Moravští meteorologové zavítali na Šumavu

Meteorologové z ostravské pobočky ČHMÚ v čele s vedoucím Oddělení meteorologie a klimatologie panem Ing. Pavlem Lipinou v rámci své několikadenní cesty po jihozápadních Čechách zavítali také na Šumavu. V pátek 4. září se sešli ve Vimperku se známým lovcem mrazů Tondou Vojvodíkem, který jim dělal průvodce po svých stanicích a stanicích ČHMÚ spadajících pod jihočeskou pobočku. Kromě meteostanic chtěli severomoravští meteorologové také poznat krásy šumavské přírody včetně známých mrazových kotlin, kde je Tonda Vojvodík jako doma. Při nočním vyjasnění jsou obyvatelé horských šumavských údolí a okolní příroda vystaveni velmi nízkým teplotám. Cesta meteorologů vedla z Vimperka do Borových Lad, na tamní letitou, od roku 1987 měřící stanici ve společném vlastnictví ČHMÚ a Tondy Vojvodíka. Vedle meteostanice navštívili meteorologové Správou Národního parku Šumava nedávno zřízený sovinec a pro oblast Borových Lad známou Chalupskou slať i s infocentrem. Následovala prohlídka meteostanice v obci Kvilda a dále návštěva stanice Perla u Jezerní slatě. V nedaleké Horské Kvildě, kde před 40 lety v červenci Tonda Vojvodík dostal, jak sám říká, impuls k měření a výzkumu nízkých teplot na Šumavě, neušly prohlídce dvě tamní historické stanice. Jednak stanice Tondy Vojvodíka a také automatická meteostanice ČHMÚ, která vznikla v roce 2008 po odchodu manželů Tittlových z Horské Kvildy, kteří v klimatické stanici pro ČHMÚ měřili od roku 1990. První den putování po Šumavě meteorologové ještě absolvovali podvečerní prohlídku horské obce Modravy a okolí řeky Vydry pod Antýglem, před tím podiskutovali při pozdním obědě ve Vimperku s Tondou Vojvodíkem.

 

 

V sobotu 5. září se stal průvodcem meteorologů ze severní Moravy Ivo Rolčík spolu s Jendou Procházkou. Společně se vydali pod vrchol Třístoličník, kde je přivítalo větrné počasí, obloha byla zatažená a teplota vzduchu jen kolem 7°C. Oblačnost čas od času šumavský hřeben zcela zahalila, to však nebylo trvale a meteorologům se taktéž naskytl z vrcholu Třístoličník nádherný pohled na Šumavu. Severněji od Třístoličníku se pohodlně vystoupá na o něco málo vyšší vrchol Hochstein, z kterého byl pěkný výhled především na volarskou kotlinu, stožecké lesy, Boubínský masiv, Želnavskou hornatinu ve vojenském prostoru Boletice, či vzdálené chladící věže JE Temelín, západní Šumava zůstala ovšem pro tuto chvíli oblačností zahalena. Z Hochsteinu se meteorologové vydali přes kamenná moře na známé Trojmezí Česka, Německa a Rakouska. Po krátkém odpočinku a občerstvení proběhla následně u nejvyššího vrcholu české části Šumavy Plechý debata o měření meteorologických činitelů v hřebenových partiích našich hor a zkušenostech s provozem stejnojmenné stanice Ivoše Rolčíka, která v těchto místech měří od září minulého roku. Nemohla chybět zastávka na Kučerově vyhlídce a také u Stifterova pomníku, s krásnými výhledy na Plešné jezero, Vltavský luh, či Lipenskou přehradu. Zpáteční hřebenovou cestu na závěr zahalila nízká oblačnost, která naprosto znemožnila výhledy do okolní krajiny, nicméně cestou byly diskutovány lokality pro měření vodní hodnoty sněhu a opraveno značení na hřebeni instalovaných sněhoměrných latí.

 

 

 

Při zpáteční cestě se meteorologové zastavili s Ivošem Rolčíkem a Jendou Procházkou u meteorologické budky v chladném údolí Hliniště, na jejímž zřízení má zásluhu opět Tonda Vojvodík a která měří teploty nepřetržitě téměř 30 let (od 1.1.1986). Stanice přináší velmi zajímavé hodnoty, ty minimální zde klesají pod -35°C, naopak ty maximální se přibližují k +35°C. Další zastávkou byly Volary a zdejší meteostanice v síťi ČHMÚ, kterou zafinancovalo město Volary. Přiblíženo bylo zdejší zajímavé klima s celoročními mrazy a rozdíly teplot včetně velmi častých mlh, které se zde vyskytují. Poslední stanicí navštívenou ostravskými meteorology byla soukromá meteostanice Ivoše Rolčíka v centru města, která měří od ledna roku 2007. Sobotní den byl zakončen diskusí a vyhodnocením poznatků ze Šumavy při dobré večeři a volarském pivu ve zdejší hotelové restauraci.

 

 

{gallery}pocasi/2015/09/09_05_akce_meteo{/gallery} 

text (av, ir, jp)

foto (av, jp, mr)