I Polsko má svého “lovce mrazů”

Arnold Jakubczyk z Černého Dunajce na jihu Polska se zajímá o meteorologii. Vystudoval architekturu, nedávno absolvoval na Státní Vyšší škole Podhalańska v Nowym Targu. Jeho vášní je sledování klimatu. Arnold o sobě říká, že je ​​lovec mrazu.
Pozoruje klima v Kotlině Orawsko – Nowotarskej. V katastru obce Černý Dunajec zřídil meteorologickou žaluziovou budku na nejchladnějším místě v celém údolí. Pátral po nejlepším a nejchladnějším místě dva roky. Za vlastní peníze si koupil měřicí zařízení, přesné teploměry, které mají osvědčenou přesnost.

Od chvíle, kdy byla meteorologická budka zprovozněna, Arnold zhruba jednou týdně přichází na rašeliniště odečíst data ze zařízení. Když 19. srpna 2015 otevřel budku, uviděl, že uvnitř chybí přístroje. Po teploměrech nebylo ani stopy. Někdo se vloupal do meteobudky ze spoda a odcizil čtyři měřící zařízení. Ke krádeži zřejmě došlo mezi 7. a 19. srpnem, protože v těchto dnech zde Arnold nebyl data odečítat.
“Jsem překvapen, že někdo udělal něco takového, a vykradl stanici, která se nachází daleko od silnice, nebližší chata je v Baligówci, více jak kilometr daleko”, líčí Arnold.
Bezmoc ve tváři byla na Arnoldovi znát, zloděje však bude těžké najít. Mnohokrát Arnold prohlížel aukční weby, jestli zloděj nenabízí teploměry k proději, ale zatím bez výsledku. Ale naděje umírá poslední. Možná, že po přečtení tohoto článku v Polsku se v někom hýbne svědomí a přístroje vrátí, doufá Arnold.

 

“Mrozowisko” pod lupou
Kotlina Oravsko-Nowotarska je podle Arnolda jedno z nejchladnějších míst v celém Polsku. Tato oblast se v klimatologii také nazývá “mrozowiskiem”. Díky Arnoldovi mají nejen Poláci přehled o místním klimatu. Zajímavé je, že v průběhu roku se v každém měsíci vyskytují mrazy a to dokonce i v létě. Od začátku letošního roku bylo více než 120 dnů, kdy teplota klesla pod nulu. Například v červenci loňského roku byla nejnižší teplota -1.0 a letos -0.9 C.
Od doby co jsem začal měřit na rašelinišťi, nebyl ani jeden měsíc bez mrazu. Začal jsem měřit v srpnu 2012 a druhý den byl hned zaznamenán mráz, kdy při zemi a bylo minimum -0,1°C, říká Arnold. Dodal, že den poté, co zjistil, krádež přístrojů, minimální teplota klesla na -1,3 ° C, a další den (21. srpna) byla dokonce na -3.1°C. Měřící přístroje jsou v meteorologické budce ve standartní výšce 2 metry nad zemí.
Podobné klimatické podmínky jako v Černém Dunajci jsou i na Izerska Hall (česky Velká jizerská louka).
Jen málo lidí má povědomí o specifickém podnebí na rašeliništích. Během dne bývají teplotní rozdíly obrovské. I když je během dne teplé počasí, v noci teplota klesá rychleji než v okolí.
Je to úžasné, obdivuji místní mikroklima, jak často je v této lokalitě mráz a v okolí nemrzne, upřesňuje Arnold. Například v létě 2014 na rašeliništi 10 krát mrzlo a Jablonka nebo Černý Dunajec či Zakopané nezaznamenalo ani jediný den s mrazem.
Amplituda teplot je obrovská. Například 4. června byla minimální teplota 15,2 stupňů nad nulou, a další den -0.1°C. Od začátku pozorování zaznamenal Arnold nejnižší teplotu na rašeliništi -31,0°C (17. března 2013) a nejvyšší teplotu 34,0°C (8. srpna 2013).

 

Bílá duha

V rašeliništích v oblasti Černého Dunajce existují zajímavé jevy, např. tzv. bila duha neboli mlžná duha, která se nedotýká povrchu země. Rašelinište czarnodunajecke zaznamenává snad nejvíc mlh z celého Polska. V minulém roce bylo až 184 dnů s mlhou, zatímco norma je 120-150 dnů. V rašeliništích fouká silný vítr, protože v okolí několika kilometrů nejsou žádné stromy.
Arnold sdílí informace o počasí na internetu, mimo jiné na portálech o počasí. Dělá také záběry zajímavých jevů. Navázal kontakty s obdobnými nadšenci z různých částí Polska i ze světa, v kontaktu je také se známým českým lovcem mrazů Tondou Vojvodíkem nebo Ivošem Rolčíkem.
Polský “lovec mrazů” zkoumá nejen kotlinu Orawsko-Nowotarskou. Vlastní také mobilní meteostanice, které má instalovány na různých místech. Arnold zdůrazňuje, že to, co dělá, vyžaduje časté brzké vstávání a předstírá, že “loví”, bez ohledu na část roku. Na rašeliniště mráz přijde bez ohledu na počasí – po dešti a či na sněhu, často v brzkých ranních hodinách. Někdy je potřeba prorazit hluboké závěje, jindy překračuje vlčí stopy. Meteorologickou stanici má Arnold i ve svém domě, měření provádí třikrát denně.

 

 

 

 

 

Mapa s vyznačením mrazové kotliny na jihu Polska, zdroj mapy.cz 

Text v polštině: Monika Para – Miškowiec

Překlad a foto: Arnold Jakubczyk

Korektura textu: Ivo Rolčík