Velmi teplou noc způsobil vítr

Noc z 16. na 17. září přinesla na Šumavu velmi zajímavé teploty. “Hlavní roli” v tom hrál tentokrát vítr, který nebyl zaznamenán plošně, ale tam kde během noci zesílil, teplota doslova vyskočila i nad hranici 20°C.

 

Stanice Tisovka – Ktiš na Prachaticku zaznamenala před půlnocí zesilování větru od JJZ, kdy nárazy přesahovaly 10 m/s a teplota povyskočila nad 20°C, nad ránem zde dokonce bylo kolem 24°C a vlhkost vzduchu klesla pod 35%. V tu samou dobu, jen 15 km západně ve stejné nadmořské výšce bylo ve Volarech bezvětří a teplota při vlhkosti vzduchu nad 95% klesla na okraji města až na 1,4°C a zaznamenán byl i slabý přízemní mráz. Velmi teplé ráno bylo například i v Prachaticich, kde při silnějším větru bylo kolem 5. hodiny ranní 21,5°C, v nedalekém Husinci ale prakticky nefoukalo a teplota byla o 8°C nižší.

 

Horská meteostanice na Rokytské slati je také “náchylná” na silnější proudění vzduchu, což se velmi výrazně projevilo na chodu noční teploty. Na grafu je velmi dobře patrné, kdy došlo k zesílení větru, teplota během pár minut “vyletěla” o 8°C a až do svítání se držela kolem 18°C, což by při jasné noci s bezvětřím bylo prakticky nemožné.

 

Vítr se při svítání postupně utišil a teploty na všech stanicích klesly pod hranici 20°C, tropická noc tak na šumavských stanicích zaznamenána nebyla.

 

Grafy výše zmíněných meteostanic v síti ČHMÚ:

 

 

Pohled na Volary, kde klesla teplota 17. září na nejnižší hodnotu z celé republiky: 

 

zdroj dat ČHMÚ 

(ir)