V létě mrzlo méně často než loni

V období klimatologického léta 2015, tedy od 1. června do 31. srpna byl v mrazových šumavských kotlinách zaznamenán nižší počet dní s teplotou pod bodem mrazu (tzv. mrazový den) než v roce předcházejícím. Dobře to dokumentuje graf, který jsme převzali ze serveru Infomet.cz.

 

Nejvíce mrazových dní zaznamenala stanice Perla a to 19 z 92 dnů klimatologického léta, loni to bylo o 10 dní s mrazem více. Na Rokytské slati mrzlo letos v létě 17x, loni ve stejném období 27x. Na Březníku byl rozdíl ještě výraznější, letos 10 mrazových dní a loni 25. Obec Horská Kvilda zaznamenala letos 9 dní s mrazem a loni 21. Ve Volarech mrzlo v létě 8x, loni to bylo 14x. Na meteostanici na Hliništi mrzlo letos v létě jen 4x. Ve statistikách chybí údaje ze stanice Borová Lada, kde v létě bývá mráz také relativně častý.

 

Výrazný rozdíl v počtu mrazových dní způsobil hlavně měsíc červen, kdy byl v loni mnohem vyšší počet dní s mrazem než letos, naopak měsíce červenec a srpen přinesly přibližně stejný počet mrazových dní jako loni.

 

Statistika se týká pouze Šumavy, mráz v létě zaznamenávají mimo Šumavu i stanice v Krušných horách (Šindelová, Rolava, Jelení), v Jizerských horách (Jizerka, Jizerka – rašeliniště), v Orlických horách (Orlické Záhoří) nebo v Novohradských horách (Pohoří).

 

zdroj Infomet.cz

(ir)