Spuštěna nová meteostanice Vimperk

Jubilejní dvacátá

 

     V prvním říjnovém týdnu 2015 za pošmourného podzimního počasí instaloval Ivo Rolčík s “lovcem mrazu”  Tondou Vojvodíkem novou meteostanici ve Vimperku v lokalitě Homolka. Stanice leží v nadmořské výšce 720 metrů nad mořem a měří teplotu vzduchu, vlhkost vzduchu, srážky, tlak vzduchu a také směr a rychlost větru.

 

Data z této meteostanice můžete on-line sledovat na internetové adrese 

 

pocasi-volary.cz/vimperk 

 

 

Naměřená data jsou aktualizována v intervalu 5 minut, k dispozici jsou i podrobné statistiky nejen za jednotlivé dny včetně grafů, ale lze si dohledat i měsíční či roční extrémy, statistiky dní podle teplot, srážkové úhrny dle množství spadlých srážek v jednotlivých měsících a mnoho dalších podrobných statistik. V současné době podobné statistiky nabízí i meteostanice Volary a Velhartice.

 

Brzy se data z nové meteostanice objeví i v záběru z vimperské webkamery našeho portálu sumava.eu. Na novou stránku s aktuálním počasím z Vimperka se dostanete i z hlavní stránky webu www.pocasi-volary.cz  stačí kliknout na příslušný banner s vimperskými daty.

Vimperská meteostanice je jubilejní dvacátou v soukromém vlastnictví meteonadšenců ze sumava.eu okolo Ivoše Rolčíka a Antonína Vojvodíka.

Oběma patří velké poděkování za vlastní instalaci, tak jako Lukášovi Rongemu a Filipovi Musiolovi za IT pomoc.

 

Ve Vimperku funguje i automatická meteorologická stanice Českého hydrometeorologického ústavu, která však leží o 85 výškových metrů níže, takže rozdíly v klimatických ukazatelích mohou být někdy značné.

 

Ukázka webové stránky meteostanice Vimperk – Homolka:

 

(ir)