Listopad začíná slušnými mrazy

Druhé listopadové ráno přineslo zatím nejnižší teploty tohoto podzimu. Místy klesly teploty i pod -10°C, nejnižší teplotu zaznamenala meteostanice Perla, kde Tonda Vojvodík naměřil -15,3°C. Druhou nejnižší teplotu z dostupných dat naměřila stanice Březník -13,5°C, těsně pod -13°C se zastavila teplota na Rokytské slati.

 

Z obydlených lokalit bylo nejnižší minimum naměřeno ve 2 metrech nad zemí ve Volarech -12,8°C, přízemní minimum bylo -15,5°C. Ještě chladněji v přízemní vrstvě bylo na Řasnici a to -17,1°C. Pod hranici -10°C se dostala teplota ve 2 metrech nad zemí ještě na stanících Borová Lada, Horská Kvilda, Hliniště, Řasnice, Zbytiny a Pasečná.

 

Naopak některé horské meteostanice měly výrazně vyšší minima, na Bučině bylo teplotní minimum +8,6°C, na vrcholu Libín dokonce teplota neklesla pod +12,9°C. Rozdíl minimálních teplot tak mezi Perlou a Libínem činil neuvěřitelných 28,2°C, přitom výškový rozdíl činí pouhých 38 metrů.

 

V dalších dnech budou minimální teploty hodně závislé na nízké oblačnosti, která by se měla vyjma nejvyšších poloh tvořit téměř každou noc, ojediněle se udrží i po celý den.

 

Graf teploty meteostanice Perla:

Teplotní graf z vrcholu Libín:

 

Pohled na nejmrazivější město Volary 2. listopadu:

 

 

zdroj dat: ČHMÚ

 

(ir)