Déšť vystřídá sněžení, napadne až 20 cm

Nadprůměrně vysoké listopadové teploty dnešním dnem končí, během pátka 20. listopadu nás čeká trvalý, místy i vydatný déšť, na který šumavská příroda čeká měsíce. Spadnout by mělo na návětří až kolem 50 mm, v závětří ale výrazně méně. Během pátečního dne (20.11.) se bude od severu postupně ochlazovat a dešťové srážky se změní ve sněžení, hranice sněžení bude postupně klesat, především od vyšších poloh hrozí vznik náledí a zmrazků na komunikacích, sníh bude mokrý a hrozí i lámání větví a stromů.

 

Teploty v pátečních podvečerních a večerních hodinách klesnou k nule, v horských polohách pod nulu, Šumavu tak pokryje první výraznější sněhová pokrývka. Kolik sněhu by mělo napadnout dokumentuje přiložená mapka, převzata ze serveru Infomet.cz , mapka však nepočítá s odtáváním sněhové pokrývky, zem je ještě teplá, takže ve skutečnosti sněhu bude na Šumavě ležet pravděpodobně méně. Nejvyšší sněhovou pokrývku lze očekávat na Velkém Javoru a v okolí Roklanu, Blatného vrchu a Březníku. O něco méně napadne v okolí vrcholů Trojmezná, Plechý a Smrčina.

 

Sněhová pokrývka se udrží několik dnů, oteplení by mělo podle současných modelů dorazit až v druhé polovině příštího týdne.

 

 

 

 

 

Předpoklad nově napadlého sněhu do 21.11. 2015 0:00

 

zdroj dat: Infomet.cz

(ir)