Sníh zvedl hladinu Otavy a Vydry

Výrazné oteplení, které dorazilo na Šumavu v noci na neděli 21. února, způsobilo výrazné tání sněhové pokrývky. Nový sníh, který během sobotního odpoledne napadl, do nedělního rána v polohách kolem 750 metrů n.m. zcela roztál, v horských polohách odtával i během nedělního dne. 

 

Silný a teplý vítr v kombilnaci s dešťovými srážkami způsobily vzestup řeky Vydry a Otavy až na druhý povodňový stupeň a to na horním toku, tedy na Modravě, v Rejštejně a v Sušici. Horní toky jsou již po kluminaci a a poklesly pod povodňové stupně. Prvního povodňového stupně dosáhla v neděli v podvečer Křemelná ve Stodůlkách. Další šumavské toky zaznamenaly mírnější vzestupy hladin bez vyhlášených povodňových stupňů.

 

Sněhová pokrývka poklesla během 24 hodin (z 21. na 22. února) v horských polohách zhruba o 15 až 18 cm. V neděli ve 3 hodiny ráno leželo na Plechém 133 cm sněhu, což je dosavadní maximum této zimy. V ranním termínu ultrazvukové čidlo naměřilo 128 cm a za dalších 24 hodin už sněhová pokrývka klesla na 113 cm. Na Bučině leželo v neděli ráno 60 cm a v pondělí 22. února v ranním termínu o 17 cm méně, tedy 43 cm. Podobný pokles zaznamenala i nedaleká obec Finsterau, kde náš německý spolupracovník naměřil v neděli ráno 48 cm a o 24 hodin později jen 30 cm sněhu (zdroj http://finsterau.de). Na Filipově Huti byl pokles během 24 hodin z 28 cm na 11 cm,a na níže položeném Hliništi leželo v neděli 12 cm a v pondělí 22. února ráno bylo Hliniště zcela beze sněhu.

 

Velmi teplé počasí vydrží jen v pondělí, během úterý 23. února nás bude přecházet studená fronta a do horských oblastí se vrátí sněžení. Ochlazení bude pokračovat i v dalších dnech, dočkáme se postupně mrazů při vyjasnění až -12°C, v mrazových kotlinách při uklidnění větru na sněhové pokrývce i pod -22°C.  Denní teploty se budou pohybovat v okolí bodu mrazu, v horských polohách se předpokládá celodenní mráz.

 

text (ir)

foto řeka Řasnice (jp)