06 / 2020 Nezaměstnanost

 

  

Informace o nezaměstnanosti za červen 2020

 

 

 

 

 

V měsíci červnu 2020 celkový počet uchazečů o zaměstnání v okresu Prachatice činil 926 osob, tedy 2,5 %.

 

 

Volných pracovních míst k tomuto datu bylo 2 041.

 

 

Jihočeské úřady práce zaznamenaly k 30. červnu 2020 meziměsíční pokles počtu uchazečů o 3,1 %, přičemž počet volných pracovních míst se zvýšil o 2,2 %. Podíl nezaměstnaných osob v Jihočeském kraji činil 2,8 % a byl mezi kraji druhý nejnižší.

 

 

 

mapa

 

 


 

 

 

Inflace

 

 

       Spotřebitelské ceny vzrostly v červnu proti květnu o 0,6 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména zvýšením cen v oddíle alkoholické nápoje, tabák. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červnu o 3,3 %, což bylo o 0,4 procentního bodu více než v květnu.

 

 

 


 

 


penniz 

Mzdy v Jihočeském kraji 

 

 

       Mzdy v Jihočeském kraji vzrostly v 1. čtvrtletí 2020 meziročně o 1 755 Kč. Průměrná hrubá měsíční mzda
v Jihočeském kraji dosáhla podle předběžných výsledků
v 1. čtvrtletí 2020 v přepočtu na plně zaměstnané 30 906 Kč. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku to byl nárůst o 6 %.

 

 

 

 


 

 

Výrazný pokles ekonomiky

 

 

       Ekonomika České republiky v 1. čtvrtletí 2020 zaznamenala nejhlubší pokles od roku 2009, kdy eskalovala globální finanční krize. Vinou opatření na zamezení šíření pandemie koronaviru hrubý domácí produkt klesl mezičtvrtletně o 3,3 % a meziročně o 2,0 %. Ekonomiku táhly dolů především klesající investice firem a exporty.

 

 

        V době pandemie koronaviru se zhoršila ekonomická situace zhruba třetiny lidí v Česku. Zlepšení zaznamenalo 12 procent lidí, situace je beze změny podle 57 procent. Vyplývá to z výsledků červnového výzkumu, které zveřejnila agentura Median. Dotazovala se 600 lidí ve věku od 18 let.

 

 

 


 

 

 

Nejnovější ekonomické ukazatele – za červen 2020

 

ukazatel

 

 


 

 

Zprávy ze Sněmovny

 

 

 

       Sněmovna schválila zvýšení letošního schodku státního rozpočtu na 500 miliard korun. Vláda premiéra Andreje Babiše tak prosadila svůj návrh, pro bylo 104 poslanců ANO, ČSSD a KSČM, proti 87. Jde už o třetí shilzvýšení kvůli dopadům epidemie koronaviru. Původní schodek schválený loni v prosinci měl být 40 miliard, sněmovna jej letos navýšila na 200 a na 300 miliard korun. Daňové přiznání k dani z příjmu za loňský rok bude možné bez sankce podat až do 18. srpna.

 

 

 

       Ministerstvo financí prodlouží v souvislosti s dopady šíření koronaviru lhůtu podání daňového přiznání. Bez sankce půjde podat do 18. srpna, dosud byla lhůta stanovena na 1. července. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

 

 

 


 

 

Zdroj : czso, ctk, mfcr, mpsv

 

{jcomments off}