10 / 2020 Nezaměstnanost

 

 

 

Informace o nezaměstnanosti za říjen 2020

 

 

 

V měsíci říjen 2020 celkový počet uchazečů o zaměstnání v okresu Prachatice činil 850 osob, tedy 2,1 %.

 

 

Volných pracovních míst k tomuto datu bylo 1 743.

 

 

Jihočeské úřady práce zaznamenaly k 31. říjnu 2020 mírný meziměsíční pokles počtu uchazečů (-1,7 %), snížil se také počet volných pracovních míst (-2,3 %). V Jihočeském kraji bylo ke konci měsíce října na úřadech práce evidováno celkem 11 928 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných osob činil 2,7 % a byl mezi kraji druhý nejnižší.

 

 

nezame

 

 


 

Pro srovnání : 

 

 Uchazeči o zaměstnání v Jihočeském kraji podle věku

 

Počet uchazečů meziročně vzrostl ve všech věkových skupinách, nejvíce ve věku 40 až 44 let.

 

vek

 

 


  

Raiffeisenbank ruší papírové příkazy na pobočce

 

       Raiffeisenbank od letošního září zcela zrušila možnost odevzdat papírový příkaz k úhradě. Kdo nechce nebo nemůže využít přímé bankovnictví, může sice zadat platbu na pobočce, ale stejně se nevyhne internetbankingu. S jeho ovládáním mu pomůže asistent. 

 

reifka

 


 

 

 Indexy spotřebitelských cen – inflace – říjen 2020

 

       Spotřebitelské ceny vzrostly v říjnu proti září o 0,2 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména růstem cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle odívání a obuv, který byl částečně kompenzován poklesem cen v oddíle bydlení. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v říjnu o 2,9 %, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v září.

  

 


 

 

Lidé se kvůli covid-19 začali více zajímat o životní pojištění

  

        Lidé se kvůli koronaviru začali více zajímat o životní pojištění. Cílí hlavně na produkty, které jim nahradí vypadlou mzdu v případě jejich onemocnění, nařízené karantény nebo nutnosti zůstat doma s dítětem třeba kvůli zavření školy. Pojištění dávek v pracovní neschopnosti či třeba při ošetřování dítěte zpravidla bývají krytá životní pojistkou anebo se k ní dají sjednat jako připojištění

 

pojisteni

 

 


 

 Opatření a zahraniční obchod

 

       Opatření proti šíření koronaviru v roce 2020 negativně ovlivnila i zahraniční obchod. Bilance se zbožím za prvních osm měsíců roku dosáhla podle předběžných výsledků 71,1 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 41,6 miliardy korun. Vývoz se meziročně od začátku roku snížil o jedenáct procent, dovoz pak o 9,7 procenta.

 

 


  

Vývoj nominálního kurzu EUR a USD

 

kurzy

 

 


 

 

 

vyhled

 

 


 

Zdroj : czso, ctk, mfcr, mpsv

 

{jcomments off}