1

Tak jo ! 6 návrhů, jak ochladit Vimperk

6 návrhů, jak ochladit Vimperk

 

Tak jo! Vimperk

 

Nynější tropické teploty jsou poměrně dost náročné pro lidi i zvířata žijící ve městě. Klimatologové se shodují, že nás horké letní počasí čeká i v dalších letech. Překonat zimní období nám pomáhá technika, ale na žhavé slunce nikdo nepomyslel. Přinášíme 6 návrhů, které zlepší život v našem městě.

 

1. Pítka na ulicích pro lidi i psy

1

 

Nejedná se o žádný přepych. Je mnoho měst, kde jsou pítka nainstalována a jsou přínosem nejen pro místní, ale i pro turisty. Chystá se pokračování rekonstrukce Mírovky a bude následovat tak dlouho zmiňovaná oprava Májovky. Na těchto místech se mohou pítka již nainstalovat. Tím se zkvalitní náš společný prostor, a navíc se mohou v malých nádržkách pod fontánkou napít i ptáci. Proč by pítka nemohla být i ve Vimperku?

 

 

Pítko v Ostravě

 

 

2. Zastínění pískovišť, dětských hřišť a prostoru u bazénu, kde nejsou stromy

2

 

Horko je vyčerpávající pro dospělé, ale nejvíce pro malé děti a seniory. Zastíněné prolézačky, pískoviště nebo lavičky se proto objevují na čím dál větším počtu míst. Přesto jsou prostory, kde by zastínění našlo uplatnění a ve skutečnosti chybí, zkrátka se před ostrým sluncem nelze nikde skrýt. Najde se někdo, kdo nesouhlasí s tím, že u bazénu jsme je měli mít už dávno?

 

Zastíněné hřiště v Brně

 

 

3. Průsaky a tráva místo asfaltu

3

 

Asfaltové plochy se při teplotě kolem 30° C rozžhaví na 60° C jako nic. Celkově se tak zvyšuje teplota vzduchu na místě. Chápeme, že pokládat asfalt je levné, rychlé a na vozovkách nutné. Ale parkovací místa mohou být vydlážděna průsakovými dlaždicemi. Tak se okolní teplota sníží, a navíc se odvede cenná dešťová voda pod zem a neodteče zbytečně do kanalizace.

 

 

 

4. Podpora zelených střech

4

 

 

Plechová střecha může mít snadno stejnou nebo i vyšší teplotu než asfaltová silnice. Altány i budovy, které mají trávové střechy, teplotu svého okolí nezvyšují. Je podobná teplotě vzduchu mezi okolními stromy nebo nad trávníky. Na travnaté střechy jsou navíc poskytovány dotace. Tak proč se nechopit příležitosti, dokud existuje tato možnost?

 

 

 

 

5. Rozkvetlé letničky místo vyschlých trávníků

5

 

Nakrátko střižené trávníky vyžadují časté sekání a v horku vysychají a žloutnou. Na místech, kde se to děje, je lepší nasít kvetoucí letničky. Nemusí se často sekat, nežloutnou, jsou hezké, lépe zadržují vodu, a ještě poskytují útočiště hmyzu, jako jsou například motýli. Ačkoliv se to někomu nezdá, ještě ušetříme na jejich údržbě. Mnohá města se podle toho zařídila už před několika lety a tato strategie jim skvěle funguje.

 

 

6. Lesy, co zadrží vodu

6

 

 

Monokulturní lesy budou mít v nejbližších 10 letech velký problém se suchem a následně i s kůrovcem. Navíc na Šumavě platí, kde nejsou lesy, tam bývá sucho. Potřebujeme co nejrychleji začít s lesnickými opatřeními, která vimperské lesy na sucho i kůrovce připraví co nejlépe. Nejde totiž jen o lesy, ale stejně důležité je i množství spodní vody.

 

 

 

Dávají vám naše nápady smysl a líbí se vám? A u žádné jiné strany jste je neviděli? Podpořte nás 5. a 6. října ve volbách do vimperského zastupitelstva a my tyto nápady prosadíme. Děkujeme!

 

Tak jo! Vimperk

Martina Bělíková, Standa Hubáček, Mirka Dutková, Petra Litvanová, Aneta Švecová, Eva Říhová, Martin Rájek, Martina Zezulová, Marie Sedlárová, Libor Šmehlík, Bronislav Kovář, René Kliment, Hana Sichingerová, Jaroslav Charvát, Monika Litvanová, Josef Cmunt, Štefan Sedlár  

 

{jcomments off}