Jana Burianová: Nad čím přemýšlím, když nemůžu spát

Nad čím přemýšlím, když nemůžu spát

 

burianova

 

Myslím na to, co zítra uvařím a jestli se mi chce kvůli máslu do Lidlu, nebo ho koupím cestou na oběd v malém krámku u náměstí…

 

A taky o tom, proč většina měst a obcí v rámci Dotačního programu Ministerstva vnitra Programu prevence kriminality na místní úrovni zase (tak jako již několikátý rok) požádala pouze o pořízení nových, popř. obnovu starých kamerových systémů. Kamery mají lidi odvrátit od trestných činů, šikovné kamery… Opravdu si tomu žadatelé věří nebo jdou jen cestou nejmenšího odporu, protože vědí, že se na to dává?

 

A pomyslí si: Tak si řekneme taky nakonec vedle ve Lhotě to mají taky.

 

Vimperk je jeden z těch žadatelů, který vedle kamerového systému žádá o dotaci na Asistenty prevence kriminality tzv. Ápékáčka. Už prosazení tohoto záměru je jistě velkým úspěchem a co teprve jeho zavedení.policie Vimperákům došlo, že na kamerách to zůstat nemůže, že totiž jedině osobní, dlouhodobá, trpělivá a intenzivní práce s potenciálními (nebo i s těmi nepotenciálními) pachateli může přinést ovoce. Problémů spojených s Ápékáčky je mnoho, těžko se hledají, ještě hůře platí…ale jsou, a jsou vidět a je vidět i jejich nevděčná práce.

 

Díky kluci.

 

Programů prevence ale může být mnohem více, jen se nebát a vymyslet si je, popř. si je koupit. Nedávno mi můj kamarád z neziskovky zabývající se primární prevencí (tzn. výchovnými, vzdělávacími, volnočasovými, osvětovými a poradenskými aktivitami zaměřenými zejména na nejširší veřejnost) řekl, že pro rok 2018 mají nejnižší rozpočet za celou dobu své 15-tileté existence. Obce a města na to prostě nedají. Lepši je zaplatit obsluhu kamer…Možná je to také proto, že prostě moc o té kriminalitě ve Vimperku nevíme, nebo o ní radši nemluvíme, ona je totiž většinou spojená z dalšími problémy k řešení. Ne nadarmo se totiž říká, že těžiště primární prevence spočívá v rodině, ve škole a v širším sociálním prostředí.

 

Dobrou noc nebo hezký den (podle toho, kdy tyto řádky čtete)

 

Jana Burianová,

kandidátka do ZM za Město lidem

 

Pokud Vás téma zajímá podívejte třeba na

http://www.prevencekriminality.cz

http://www.policie.cz/web-informacni-servis-statistiky.aspx  

 

{jcomments off}