Šárka Janásková: Město lidem

Vážení spoluobčané,

 

máme za sebou, pro Vimperk dost netypické, volební období.

 

 

janaskova ml

 Čekají nás teď další čtyři roky. Bude to období, kdy se může Vimperk rozvíjet jednoduše transparentně, aktivně, se zdravou diskusí a s chutí nebo se vydáme cestou zdánlivého klidu, falešných úsměvů, mlžení a polopravd.

 

Za poslední rok vedení města ukázalo, že ačkoli jsme byli z různých stran a měli jsme různé politické názory, v zájmu města jsme schopni se dohodnout a posouvat město vpřed. Podařilo se pohnout se spoustou dříve neřešitelných věcí. Mám na mysli např. hřiště na Lipce, které bylo téměř zakleté a přepracováním projektu mělo stát více než dvojnásobně.

 

Našly se finance na ulici Nad Stadionem, která byla v zoufalém stavu a jejíž oprava byla slibována roky, stejně jako oprava silnic ve Vyškovicích a Bořanovicích. To vše bylo možné transparentně, bez průtahů, aniž by se jakkoli ohrozil rozpočet města. Není mi jasné, proč se tak nestalo už dávno, proč se raději investovaly peníze do megalomanských studií, nebo do studie rozvoje areálu nemocnice. To možná umožnilo zvýšit atraktivitu nemocnice při jejím prodeji novému provozovateli, ale čím to pomohlo městu?

 

Je třeba si také uvědomit, že jakýkoli rozvoj města není práce jednotlivce, ale vychází z většinového rozhodování zvolených zastupitelů. Jen vzájemná spolupráce, diskuse a hledání kompromisů, může být pro město přínosem. Tím, kdo toto všechno zastřešuje, je ochoten komunikovat se zastupiteli napříč spektrem, je starosta.

 

Práce je před novým vedením stále dost a nebude jednoduchá. Tedy pokud chceme další vymoženosti jako je bazén, zkrášlovat město novou tváří ulice I. Máje, vyřešit smysluplně ulici Čelakovského, a především pokračovat v revitalizaci sídliště, konečně už radikálně. Žije zde nejvíc lidí a je tu třeba odvést veliké množství práce.

 

Ano, vždycky se najde skupina lidí, kteří budou mít pocit, že se na ně zapomíná. Určitě to tak není. Měl by se vytvářet seznam potřeb, a to nejen před volbami, před každým rozpočtem a pečlivě zvažovat priority. Až budeme mít dobrou infrastrukturu, dostatek bytů, vyřešené dostupné zdravotnictví, nebo dopravní obslužnost, pak můžeme vymýšlet další velké investice.

 

Naše město je krásné, dobře položené, všichni se tu známe, a proto by neměl být problém rozvíjet Vimperk podle standardů 21.století.

 

Buď se Vimperk probudí a stane se svěžím městem s historickou minulostí, kde chtějí lidé žít, bavit se a rádi se s klidným svědomím potkávat a třeba diskutovat (jak už v poslední době vidíme na různých nových akcích spolků), nebo zůstane tichým, šedým místem, kde je sice klid, ale lidé se nemají chuť potkávat, ztrácí víru ve spravedlnost a pravdu. Doba pletich by mohla být dávno pryč, je to jen na nás, co si vybereme.

 

Když pročítám volební programy, vzácně se shodují v tom, co je ve městě nutné a potřebné. Záleží ale také na tom, kdy se sliby vyplní, jakým způsobem a s jakou odpovědností.

 

Vimperku i nám všem přeji, aby naše nastávající volba byla co nejlepší.

 

Šárka Janásková,

radní a první kandidátka za Město lidem 

 

{jcomments off}