Proti davu

Populismus v politice je, když se politici snaží být velmi oblíbení tím, že slibují věci, které si lidé přejí, i když někdy vědí, že to není úplně správné nebo možné. Je to jako když někdo slibuje sladkosti za odměnu, ačkoli ví, že to není zdravé a zadělává si tak sobě, nebo tomu, komu to dává, na problém v budoucnu.

Populismus v místní politice se projevuje tím, že politici se snaží získat co největší oblibu mezi voliči přizpůsobením se jejich názorům a požadavkům. Tento přístup vede k prioritizaci povrchních řešení, která často zanedbávají hlubší a systémové změny, jež by mohly být méně populární, ale dlouhodobě udržitelnější a efektivnější. Populistické vládnutí se také často soustředí na krátkodobé zisky na úkor etických a udržitelných iniciativ, což vede k opomíjení zásadních aspektů, jako je zdraví, spravedlnost a sociální soudržnost.

Radnice často přehlížejí klíčové oblasti, které jsou zásadní pro zdraví a pohodu občanů. Zdravotní péče, zejména specializovaná medicínská péče a dentální služby, jsou často nedostatečné. Absence kvalitních zdravotnických zařízení a nedostatek podpory pro zdravotnické profesionály vedou k tomu, že mnoho obyvatel nemůže získat potřebnou péči včas.

Ve Vimperku, kde je potřeba lepší stomatologické péče dlouhodobě známá, místní úřady nevyvinuly dostatečné úsilí ke zlepšení. Tedy spíše nekonaly vůbec. V kontrastu s tím, MUDr. Marek Matoušek přivedl do města čtyři nové zubní lékaře a pět dentálních hygienistek bez sebemenší podpory města a podniká kontinuálně kroky k podpoře zdravého životního stylu a prevence zdravotních problémů prostřednictvím projektů jako ‘Škola bez cukru’, ‘Šumava uzdravuje’ nebo celosvětově edukační “Cicero”.

Kromě stomatologie jsou často přehlíženy i jiné zdravotní služby, jako je duševní zdraví, péče o seniory a přístup k preventivním programům. Vážné otázky, jako je rostoucí drogová scéna, zůstávají často na okraji zájmu. Stejně tak je přehlížena problematika bezpečnosti na silnicích, zejména řízení vozidel pod vlivem alkoholu. Tento přístup vyvolává otázky o skutečných prioritách veřejné správy. Politici často otevřeně přiznávají, že prioritizace těchto důležitých témat by mohla ohrozit jejich znovuzvolení, což vede k rozhodnutím, která sledují krátkodobou popularitu na úkor dlouhodobě udržitelných a eticky odpovědných řešení. Toto všechno zvyšuje celkové zdravotní riziko a snižuje kvalitu života ve městě. Mimo to města jako Vimperk, která jsou blízko přírody a mají potenciál pro podporu zdravého životního stylu, často nevyužívají tuto výhodu k propagaci aktivit, jako je turistika, cyklistika a jiné venkovní aktivity, které by mohly zlepšit fyzické i psychické zdraví obyvatel.

Jako inspirace pro místní správu může sloužit kanadská iniciativa “Make Health Last”, která ukazuje, jak státní podpora zdravého životního stylu a preventivní péče může výrazně přispět k dlouhodobému zdraví občanů. Tento program klade důraz na udržitelnost a preventivní opatření, které pomáhají občanům udržet si vysokou kvalitu života i ve stáří, což je přístup, který by mohl být vzorem i pro města jako Vimperk.

(red)
video : inspirace Guna Kuala Lumpur Malaysia