mpilustr

Výtržnosti a rvačky nejsou výjimkou

V posledních měsících se ve statistikách městské policie častěji objevují případy, kdy strážníci zasahují při řešení velmi vypjatých situací. Většinou je společným jmenovatelem jejich vzniku alkohol, není to ale pravidlem, důvody mohou být různé. Nezřídka se na problematických místech potkávají strážníci s policisty, nebo je jejich spolupráce ze strany státní policie vyžádána.

 

Ani v uplynulém měsíci nebyla o rvačky a výtržnosti nouze:

 

(11.- 16. 11.) Zhruba v polovině listopadu byla nutná asistence MP při řešení problému občanského soužití mezi Romy ve Výškovicích. Případ k dalšímu šetření převzala státní policie.

 

Partnerské neshody stály za agresivním chováním ženy ve vimperském baru, kam strážníky zavolala obsluha. Na místě zjistili že dotyčná, která již bar opustila, napadla svého přítele; ten rozepři ustál a žádné opatření ze strany strážníků nebylo potřeba. Ke zranění a ni škodě na majetku nedošlo.

 

Agresivně se choval i jeden z pacientů v čekárně lékaře – musel být uklidněn hlídkou MP, která ho z objektu vykázala.

 

 

Policie ČR požádala hlídku MP o asistenci při uklidňování výtržníků v baru Sedmička v ulici Smetanova.

Za spolupráce obou bezpečnostních a pořádkových složek byla situace zklidněna, aktéři incidentu z baru poté odešli. Tento případ ale policie dál šetří.

 

Muž, který obtěžoval kolemjdoucí hlasitým vykřikováním a nevhodnými výrazy před barem Bohemia krátce po poledni, si vykoledoval důrazné napomenutí a vykázání z místa.

 

Kdo je viník? To zjišťuje Policie ČR v případě agresivního chování a vzájemného fyzického napadání se v časných ranních hodinách před diskotékou Calypso. Policisté si k uklidnění situace opět vyžádali asistenci strážníků. Cenná je totiž nejen jejich reálná přítomnost, ale i znalost místních osob a souvislostí, která v mnoha případech napomůže k rychlejšímu zklidnění situace.

 

Manželská roztržka vyvrcholila přivoláním policie – (24. 11.) Krátce po druhé hodině ranní vyjeli strážníci do ul. Pasovská, ze které jim bylo oznámeno, že tu agresivní muž napadá svou ženu a demoluje byt. Po dojezdu na místo hlídka požádala o spolupráci P ČR, aby agresora „zkrotila“.

Napadená žena se nacházela před domem, do bytu se vrátila s doprovodem strážníků pro své děti se kterými odešla přenocovat k příbuzným. Teprve pod dohledem dvou hlídek, státní a městské policie, útočník zkrotl. Jiné protiprávní jednání na místě zjištěno nebylo, napadená žena nepožadovala ošetření ZZS, byla tedy poučena o možnostech dalšího postupu řešení situace, poté, z již ztichlého domu, hlídky odjely.

 

K zásahům v uvedený den (24. 11.) patřila také asistence státní policii při řešení případu pokusu o sebevraždu v bytě v ul. Čelakovského. Tu se naštěstí dotčenému nepodařilo dokonat, byl ošetřen záchrannou službou a převezen do nemocnice v Prachaticích.

 

 

Další konflikty na sebe nenechaly dlouho čekat. O dva dny později (26. 11.) se strážníci a policisté potkali u těchto případů hned třikrát v rozmezí několika málo ranních hodin:

 

Nejprve v jednom z vimperských barů, kde se do sebe kolem jedné ranní pustili dva muži. Obsluha přivolala jak státní tak i městskou policii. Hlídky situaci v baru uklidnily, nikdo ze zúčastněných aktérů nechtěl nic dále řešit, nedošlo ani k fyzické újmě, ani k poškození majetku. Domluva a vykázání z provozovny pro tentokrát stačilo.

 

O hodinu později se obě hlídky sešly znovu – tentokrát uklidňovaly rvačku v hostinci Vagon. V tomto případě šetření pokračuje, „účinkující“ zůstali předmětem zájmu státní policie i po skončení představení.

 

A ani to nestačilo – o půl hodiny se do sebe pustil partnerský pár před čerpací stanicí Robin Oil. Důvodem jejich velmi hlasitých a vulgárních projevů byly partnerské neshody – žena na vysvětlenou strážníkům i policistům uvedla, že s mužem již dále nechce společně žít, proč se do sebe ale pustili veřejně a v noci a neřešili své neshody doma za zdmi, to už se neřekla. Přestupek byl na místě vyřešen domluvou, muž byl z prostoru vykázán, ženě bylo doporučeno odebrat se domů a pro tuto noc se s partnerem (bývalým) nesetkávat.

 

Na adresu redakce přišel dotaz, jehož pisatel uvádí, že hlídku městské ani státní policie už dlouhou dobu venku nepotkal a ptá se, co vlastně doopravdy je náplní práce městské policie.

Autor dotazu má pravděpodobně štěstí, že se nepohybuje tam, kde strážníci a policisté musejí zasahovat; hlídky obou bezpečnostních složek kontrolují v intervalech všechny části města a to jak pěší pochůzkou, tak ve služebních vozech, po celý den.

Ačkoliv jsme se na našich stránkách zabývali činností MP poměrně podrobně, ještě jednou vyhovíme tazateli a co všechno je náplní práce strážníků, do kterých oblastí jejich činnost zasahuje, to se podrobně dočtete v zítřejším rozhovoru s vrchním strážníkem MP Vimperk Peterem Macorlíkem.

-as-