Povedený pokus o návrat do 14. století

hrad

Uplynulý víkend měli všichni milovníci historie jedinečnou šanci přesunout se v čase do první poloviny 14. století a prohlédnout si na vlastní oči, jaký byl všední život nejen šlechty, ale i prostých lidí v této době.

nadvori

Na hradě Velhartice se díky téměř 120 nadšencům ze Dvora hradecké královny Alžběty Richenzy a dalších sdružení, která se zabývají „ oživenou historií“, se hrad a přilehlé okolí zalidnil původními postavami. V ležení pod hradem se mohli návštěvníci seznámit s bydlením i stravováním v té době, členové řádu johanitů dali divákům nahlédnout do tajů středověké medicíny včetně operace těžce raněného bojovníka a předvedli i středověkou bohoslužbu.

operace

Pro milovníky vojenství byla připravena střelba z obávaného obléhacího katapultu – trebuchetu , výcvik pěchoty i utkání rytířů v plné zbroji. V hradě pak byla k dispozici střelnice a ukázky tradičních řemesel. I tradiční prohlídka hradu byla tentokrát zpestřena přítomností původních obyvatel hradu.

tabor

Štíty stříbrného lva si už doufejme natrvalo získaly místo v kalendáři, jako jedna z největších a nejkvalitnějších akcí tohoto typu v naší republice, o čemž svědčí i velký zájem diváků.

 

Více fotografií z celé akce najdete ve FOTOGALERII.

 

Text: doc

Foto: Antonín Šíma ( fototony.cz)