První sníh – kdy a kde? Tipněte si!

AKTUALIZACE:  TIPOVÁNÍ UKONČENO – sníh na Šumavě začal padat kolem půlnoci. Po vyhodnocení meteorologických údajů oznámíme jméno  hrdého držitele hřejivé zimní výbavy v podobě  slušivého kulicha a palčáků.

—————————————————————————————————————————————

Meteorologové se shodují, že “první” sníh už je na spadnutí i u nás. Namlsali jsme teplým babím létem,  více než přívětivým podzimem a  … rovnou do zimy? Tak zlé to snad ještě nebude, každopádně výskyt sněhových přeháněk je  reálný. Kdo pravidelně sleduje  banner pocasiuž je možná připravený, někdo se  asi vydal do sklepa nebo na půdu oprášit lyžařskou výbavu, ostatní vyčkávají. Abychom si to vyčkávání zpříjemnili – nechcete  si trochu odlehčit a zkusit vyhrát výbavu vhodnou právě do zimního počasí?  Pokud ano, máte rádi legraci a  věnujete minutu napsání a odeslání e-mailu, tak do toho!

 

 TIPOVÁNÍ UKONČENO

KDO NEJPŘESNĚJI TIPNE, KDY A KDE (konkrétní místo)

NAPADNE NA ŠUMAVĚ PRVNÍ

LETOŠNÍ “ZIMNÍ”  SNÍH, stane se hrdým majitelem vkusného kulicha

a nesmrtelného  (ovšem i nezbytného) zimního doplňku – palčáků!

 

Čekáme na vaše tipy na adrese:

info@sumava.eu    (do předmětu zprávy napište “TIP”)  

 

Do kdy? Přece právě do chvíle, než  se vločky snesou na Šumavu.

Pomocníkem při sledování a tipování vám mohou být webkamery www.sumava.eu

 

Vyhodnocení tipů a určení vítěze si  spolu s redakcí vezme na starosti meteorolog Ivo Rolčík (ten se bohužel ze zřejmých důvodů soutěže neúčastní, i když hlavní cenu jistě rád udělí!).

 

Zkusíte to? Výherce se o udělení ceny dozví prostřednictvím našich webových a facebookových stránek.

 

Loni přišel první sníh dřív, už 16. října zaznamenaly  webkamery www.sumava.eu  krátkodobou souvislou sněhovou pokrývku na několika místech najednou. Informoval o tom v článku, který  pro oživení připomínáme,  právě Ivo Rolčík:

 

HODNĚ ŠTĚSTÍ!   logo šumava

——————————–

Vydáno: 16. 10. 2013

Přehoupli jsme se do druhé poloviny října a počasí nám dává věděť, že zima se blíží. Šumavské polohy zhruba nad 950 metrů pokryla slabá vrstva sněhu, teplota spadla v polohách nad 1000 metrů k 0°C. jak dokládají naše webkamery, sníh napadl například na Bučině, Březníku, na Filipově Huti, na Horské Kvildě či na Zadově. Sněhovou pokrývku zaznamenal i Poledník a hřeben od Třístoličníku po Plechý. Sníh se ale například neobjevil na Libíně i přes to, že jeho výška je 1096 metrů n.m. Němečtí meteorologové naměřili na Velkém Javoru 3 cm sněhu

 

Sníh však již během dopoledne roztaje, teploty stoupnou v horských polohách k +4°C. V dalších dnech očekávejme oteplení, teploty budou růst opět přes 10°C i v horských polohách. Podrobnější předpověď na víkend přineseme zítra.

Zasněžená Šumava pohledem našich webkamer 16. října ráno:

 

 

  

(ir)