vanoce

Bezproudí zvládla škola TGM hravě

Bezproudí 5. 11. 2014

 

Občané Vimperka jsou v poslední době často informováni o výluce dodávky elektrické energie v jednotlivých ulicích z důvodu oprav a revizí prováděných firmou E-ON. Dne 5. 11. byla již podruhé přerušena dodávka elektrického proudu v ulici 1. máje, tedy i v budově naší základní školy. Jak jsme si poradili?

 

V rámci spolupráce se Střední školou Vimperk v Nerudově ulici, jež se týká podpory technického vzdělávání, se žáci 8. a 9. tříd zúčastnili ve dvou skupinách exkurze do Prachatic a do Vodňan. V Prachaticích navštívila skupina 39 děvčat firmu VISHAY, kde se vyrábějí elektrotechnické součástky (odpory do letadel, lokomotiv,…). V prostorách střední školy obcházela děvčata jednotlivá stanoviště a seznamovala se s obory výživový poradce – kuchař, kadeřník – vizážista.

 

Druhá skupina (převážně chlapci) si prohlédla firmu Pöttinger ve Vodňanech, jež se zabývá výrobou zemědělských strojů. Exkurze byla zahájena prezentací firmy s 350 zaměstnanci v zasedací místnosti, žákům bylo jako nadstandartní bonus podáno občerstvení ve formě obložených chlebíčků a nápojů. Poté pokračovala exkurze prohlídkou čtyř pavilónů výrobního objektu – montáž, lakovna, svařovna, logistika, návštěva byla zakončena prohlídkou venkovního prostoru. Žáci naší školy se ve firmě seznámili vhodnou formou a průvodním slovem paní Křížové a pana Předoty, vedoucího výroby, s výrobou zemědělských strojů, které putují do celého světa.

 

Pro třídy 5. A a 5. B uspořádali třídní učitelé sportovní den v přírodě. Připomněli si oblíbenou hru „šipkovanou“, která je zavedla do prostoru areálu Vodník prostřednictvím sestavených písmen na různých místech cesty. Písmena dala dohromady zvolání PÁŤÁCI JSOU SUPER, jež bylo posláno na druhou stranu rybníka. Středeční dopoledne pokračovalo „bojovou hrou“ s několika stanovišti, kde žáci prokázali své všeobecné znalosti (matematický příklad, vymýšlení rýmů, vědomosti z přírody,…). Žáci soutěžili ve dvojicích a všichni byli za svůj výkon odměněni. Přesto zveřejňujeme dvojici nejúspěšnějších: Anežka Pavlásková – Lucie Vrtilková. Závěr dopoledne patřil opékání vuřtů.

 

ZŠ TGM pořádá pravidelně pro žáky 6. ročníku projekt Naše město. Bezproudí jsme tentokrát využili k uspořádání projektu dříve než v předchozích letech. Cílem projektu je seznámení místních žáků i žáků z okolí Vimperka s organizační strukturou MěÚ a činnostmi, které úřad v souvislosti města Vimperk jako pověřené obce III. stupně vykonává. Žáci si prohlédli obřadní síň, zasedací místnost, navštívili prostory staré radnice a informační centrum. Průvodci jim byli Ing. Schörrerová a PhDr. Beneš z odboru vnitřních věcí a odboru školství. Projekt byl ukončen procházkou kolem některých historických památek města a křížové cesty.

 

Žáci 7. ročníku prožili tento den v duchu již předvánočním. Pracovnice DDM Vimperk pro ně ve svých prostorách připravili výrobu ozdob na vánoční stromeček. Ze semínek různých rostlin vytvářeli žáci pod vedením paní Martanové a Kubišové netradiční ozdoby a z papírových čajových sáčků vkusná přání. Vánoční stromek s ozdobami od našich sedmáků bude možné vidět na náměstí při rozsvícení vánočního stromu města.

 

Den, kdy v budově naší školy zůstaly žákovské lavice prázdné, určitě nepovažujeme za promarněný. Všem našim partnerům ze SŠ Vimperk, DDM Vimperk a MěÚ Vimperk děkujeme za vstřícnost, podporu a pomoc.

 

Dagmar Rückerová