Mourenec

Sametový Mouřenec připomene Kryla

Mourenec

Kostel sv. Mořice na Mouřenci nad Annínem připomene i letos události z listopadu 1989. V rámci tradiční akce s názvem “Sametový Mouřenec” vystoupí v tomto pozdně románském chrámu v neděli 16. listopadu od 14 hodin skupina Missa. Během zhruba 2hodinového koncertu zazní písně Karla Kryla.

 

Sedmičlenná skupina Missa vznikla na konci minulého století v Praze a téměř od počátku hraje písně Karla Kryla folkově upravené pro více nástrojů. Spolupracuje s Marlen Kryl, s norskými hudebníky hrajícími Krylovy písně v norštině a připravuje vlastní repertoár. Dosud odehrála přes sto koncertů a vydala dvě CD. Kromě toho jedenkrát v měsíci doprovází nedělní mši svatou v kostele sv. Václava v pražských Vršovicích.

 

“Písničkář Karel Kryl je podobně jako zpěvačka Marta Kubišová symbolem politické změny, kterou naše země před 25 lety prošla. Příchozí se mohou těšit na písně Vasil, Anděl, Žalm 71, Děkuji nebo Bratříčku, zavírej vrátka,” zve jeden z pořadatelů akcí na Mouřenci Lukáš Milota.  “Jsme moc rádi, že můžeme na Mouřenci vyslechnout právě písně, které připomenou významné události v našich dějinách. Vždyť 17. listopad 1989 má pro tento šumavský kostel více než jen symbolický význam. Nebýt politické změny, bůhví jak by dnes minulým režimem ignorovaný a vandaly cíleně ničený Mouřenec vypadal a zda by se někdy dočkal záchrany,” dodává Milota.

 

Jednotné vstupné na koncert vzhledem k očekávaným nákladům bude 100 korun. Po koncertě je pro zájemce připravena komentovaná prohlídka kostela a přilehlé kostnice.

Sametovy Mourenec 2014

Foto: Jana Kadlecová

(red)