Chemikářů pátek není svátek

Pátek první…

Během září našli manželé Sloupovi, sušičtí chemikáři, v elektronické poště pozvánku na Den s absolventy ZČU v Plzni. Manželský učitelský pár, který vystudoval stejnou aprobaci ve stejném ročníku a vyučuje dvacet let, lze najít jen výjimečně, a to nejen v Plzeňském kraji. V letošním roce toto setkání proběhlo první říjnový pátek v nové koncepci, kdy bylo organizováno na jednotlivých katedrách. Na tuto akci byli pozváni vybraní absolventi, kteří zůstali profesi učitele věrni a vykonávají ji dlouhodobě a se zájmem. Součástí akce byla beseda bývalých absolventů se současnými studenty učitelství a vedením Pedagogické fakulty. Na katedře chemie FPE se sešlo šest absolventů s asi dvaceti současnými studenty učitelství chemie z různých ročníků studia. Byl čas zavzpomínat na dobu, kdy v ročníku bylo přes dvacet studentů chemie a oproti současnosti téměř nestačila kapacita laboratoří. Ve velmi přátelské a neformální diskusi nakonec došlo také na vzájemné hecování a veselé historky z pedagogické praxe. Nezbývá než poděkovat mateřské katedře za pozvání…

 1  2  

 

3

Foto  V. Sirotek

 

 

 

Pátek druhý

V pátek 10. 10. a v sobotu 11. 10. proběhl 3. ročník Veletrhu nápadů učitelů chemie pod záštitou České společnosti chemické. Po loňském Táboře byla místem setkání učitelů jihomoravská metropole a tamní Střední odborná škola chemická. Cesta vlakem do Brna byla dlouhá, plná příprav a očekávání. Vzhledem k tomu, že příspěvky sušických byly organizátory naplánovány na páteční odpoledne, nebylo příliš času na aklimatizaci. Najít školu, vyzvednout „startovací“ tašku s programem, notesem, mapou Brna a propiskou, zaujmout vhodné místo v zaplněné posluchárně a Veletrh nápadů může začít.

 

   7

Úvodní vystoupení organizátorů, zástupců magistrátu, sponzorů a akademiků z ČSCH uteklo jako voda a na řadě byly dva příspěvky těch, kteří to do Brna měli nejdál a přijeli reprezentovat sušické školy. Během prvních 20 minut se kolegové dozvěděli, jak a kde shání sušičtí náměty k praktické výuce chemie a v následující čtvrthodince zjistili, jak jsou na tom celorepublikově s využitím pokusů s hliníkem a jeho sloučeninami. Ve večerní diskusi byl pak čas na výměnu zkušeností i vizitek. V sobotu ráno ještě zhlédnout sérii pokusů Petra Kolorose, čiperného nestora gymnaziálních učitelů a velkého propagátora chemie, poslechnout si, kam kráčí badatelsky orientovaná výuka se záhadnou zkratkou IBSE a kterým směrem se orientuje projektové vyučování, a honem na nádraží k rychlíku zpět do Sušice. Děkujeme našim šéfům za uvolnění na tuto inspirativní akci!

 

{gallery}susice/2014/11_listopad/g_veletrh/{/gallery}

Foto R.Sloup, E.Trnová

 

 

 

Pátek do třetice…

17

Na pátek 31. 10. 2014 nachystalo Gymnázium Sušice slavnostní otevření renovované chemické laboratoře. V přítomnosti asi 20 hostů, vyučujících chemie ze sušických i mimosušických škol, zástupců kraje, města Sušice, partnerské FPE ZČU Plzeň, projektanta a stavebního dozoru, byly nejprve v učebně chemie prezentovány fotografie původní laboratoře a průběhu její demontáže. Po uvítání ředitelem gymnázia Mgr. Kratochvílem, který podal zajímavé informace o realizaci a ceně inovací, byl promítnut krátký dramatický film „The beast (of chemistry)“, sestavený z řady chemických pokusů natočených během hodin chemického semináře. Nato byli přítomní vyzváni pkraj
k přesunu do laboratoře, kde došlo ke slavnostnímu přestřižení pásky v barvě slonové kosti, která ladila nejen s laboratorními stoly, ale i s oblečením většiny přítomných dam. Po chvilce napjatého čekání se na scéně opět po několika letech objevil „pekelný hliník“, tentokrát pevně svázaný stěnami nové digestoře. Všichni přítomní následně prošli zkouškou ohněm a s úlevou zjistili, že díky jejich poctivosti je plameny opravdu nepálí.

 

Dříve než se laboratoří rozšířila štiplavá vůně bromu, program pokračoval drobným občerstvením v prostorách sborovny. Dobroty zajistilo ZKD Sušice, jemuž patří poděkování stejně jako všem, kteří přijali pozvání a dorazili. Více fotografií ze slavnostního otevření chemické laboratoře najdete na stránkách gymnázia ve fotogalerii.

 

26

 

{gallery}susice/2014/11_listopad/g_laborator/{/gallery}

Foto L. Fedor, E. Lískovec, R.Sloup

 

Mgr. Hana Sloupová, Mgr. Radovan Sloup