Za půl roku v lavicích

S barevnou taškou na zádech, plni očekávání a v doprovodu dojatých rodinných příslušníků zamíří za půl roku 126 dětí poprvé do školy. Rozdělí se do dvou základních škol v Sušici, do pěti prvních tříd.

 

školní rok 2015/2016 k zápisu přišlo dětí bylo zapsáno předběžně odklady zřízených 1. tříd počet dětí, které nastoupí v září do 1. třídy (bez odkladů z loňska) počet dětí, které nastoupí po odkladu z loňska prvňáčků od září ve škole celkem
ZŠ TGM
E. Beneše 30 30 5 1 23 2 25
Komenského 18 18 3 1 15 0 15
ZŠ LERCHOVA 88 82 13 3 69 17 86
CELKEM 136 130 21 5 107 19 126

 

Nedávno schválilo zastupitelstvo města vyhlášku určující nové spádové obvody škol. Jak rodiče zareagovali na tuto změnu? Promítla se nějak do úsilí “o svou“ školu? Jak probíhaly letošní zápisy a byly děti šikovné? Na to jsme se ptali ředitelů obou ZŠ:

 

Mgr. Čestmír Kříž, ředitel ZŠ Sušice, Lerchova ul. :

“S úpravou spádových obvodů rodiče celkem problémy nemají, někteří se před zápisem dotazovali na možnost přijetí i když patří do jiného obvodu. Byli seznámeni s kritérii přijetí a možností odmítnutí. První den zápisu si rodiče, kteří patřili do jiného obvodu a přesto chtěli umístit své dítě k nám do školy, pojistili včasným příchodem. Vůbec to nevadilo – v hale školy bylo teplo a čas čekání využili popovídáním si a předáváním zkušeností. Žádné negativní reakci na úpravu spádových obvodů jsme nezaznamenali.

Podle učitelek, které byly u zápisu, byly děti šikovné a většinou velmi dobře připravené na vstup do 1. třídy. Tam, kde bude třeba něco ještě „doladit“, nebo u dětí často nemocných se rodiče, po poradě s paní učitelkou, domluvili na žádosti o odklad školní docházky. Tady bych podotkl, že v podobných případech je velkou pomocí při rozhodování, pro rodiče předškoláků, screeening v mateřské škole.

Co patří asi už ke standardním nedostatkům, je u některých dětí řečová vada. V několika případech s přetrvávajícími logopedickými obtížemi byli rodiče u zápisu upozorněni na nutnost logopedické péče, většina z nich tento problém respektuje, a je si ho vědoma z MŠ, a také na nápravu řeči spolu s dětmi chodí.

Většina dětí se k zápisu těšila a ten kdo měl možná trochu strach, tak ten se začal těšit cestou domů – nikoho jsme nemuseli přemlouvat. Tady si budoucí prvňáčci zaslouží velkou pochvalu – „vstup do školy jste zvládli skvěle!“

Děkujeme samozřejmě také rodičům a v neposlední řadě učitelkám z mateřských škol, které děti připravují.“

 

vojta ruzicka lerch

K zápisu do ‘modré’ školy dorazil i Vojta Růžička.

 

 

Podobné poznatky z letošního zápisu prvňáčků má i ředitel druhé sušické základní školy, ZŠ T. G. Masaryka, PaedDr. Richard Smola:

 

Žádné reakce stran změny spádových obvodů pro sušické základní školy jsem nezaznamenal. Úroveň žáků, kteří v září nastoupí do 1. třídy je velmi dobrá – děti byly ve většině případů velmi dobře k zápisu připravené, slovní zásoba i znalosti odpovídaly jejich věku. Řekl bych , že v posledních letech je úroveň žáků, kteří do naší školy nastupují, spíše vyšší, děti jsou připraveny lépe. Diskutovaný negativní vliv moderních technologií (mobily, tablety, počítače) na schopnosti žáků, spatřujeme spíše u vyšších ročníků, neboť se žáci začnou jednostranně orientovat pouze na tento zdroj informací. Informace pak přijímají pasivně, aniž by se nad nimi zamýšleli, nevidí důvod uchovávat poznatky „v hlavě“, neboť, dle jejich slov, si všechny nutné informace najdou na internetu.

Jestli se děti do školy těšily? „Přemlouvání“ žáků jsme nezaznamenali ani v jednom případě. Je to jistě dáno přístupem učitelek, klidnou atmosférou při zápisu. Některé děti byly naopak velmi sdílné. Budoucí prvňáčci měli radost i z drobných dárečků a z pamětního listu, který jim bude připomínat pro ně tak důležitý den.“

 

petra potuzakova tgm

Petra Potužáková ukazovala paní učitelce v ZŠ TGM, že do první třídy je opravdu připravená.

 

Všem „malým velkým“ školákům přejeme, aby si dobu do nástupu do základní školy užili v radosti odpovídající jejich věku. Rodičům pak, aby při „dopilovávání“ některých schopností neztráceli trpělivost a všem dohromady, aby školu zvládli na jedničku.

 

-as, el, red-